-Tarator- bałkański chłodnik
-Ajvar- pasta warzywna z pieczonej papryki, bakłażana in pomidorów
-Sałatka Szopska-sałatka z ogórków, pomidorów, cebuli i słonego bałkańskiego sera
- Tavče gravče- macedońska zapiekana fasola
- Ćevapčići- grillowane ruloniki z dojrzewającego mięsa
-Sogan dolma- faszerowane cebule
- Cicvara- rodzaj polenty z mąki kukurydzianej
- Belolučena paprika- sałatka z pieczonej papryki
- Tufahije – jabłka faszerowane masą orzechową (deser)
INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.
Bośnia, Macedonia, Albania, Czarnogóra, Bułgaria, to prawdziwe perełki Bałkanów, każdy wyjątkowy, a jednak podobny do sąsiada, z ich kuchnią jest podobnie- niby takie same, a jednak inne.
Na warsztatach przygotujemy topowe dania kuchni bałkańskiej, będziemy pić macedońską górską herbatę, a na koniec czeka nas prawdziwa bałkańska uczta.
Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.