-zaalouk- sałatka z pieczonego bakłażana
-harira- najbardziej znana zupa (z wołowiną)
-tagine z kurczakiem i warzywami
-tfaya- karmelizowana cebula z rodzynkami-batbout
-marokańskie chlebki z patelni
-loubia – biała fasola po marokańsku
-deser- pomarańcze w cynamonie i miodzie
Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. To kuchnia wypełniona intensywnymi zapachami przypraw i ziół. Marokańćzycy jedzą z jednego talerza i nie potrzebują do tego sztućców, ale zawsze można ich użyć. Zbierają jedzenie z talerza kawałkiem chleba lub nasączają go sosem. Dlatego po posiłku cały stół jest w okruchach.
Ugotujemy m in. tagine - to narodowa potrawa Maroka, która ma wiele wersji, odmian, smaków i zapachów. Tagine to rodzaj gulaszu, przygotowywanego z mięsa oraz warzyw. Naczynie o tej samej nazwie składa się z 2 części: miski z płytkim dnem i stożkowej pokrywy z uchwytem, która utrzymuje parę podczas gotowania i ciepło po podaniu do stołu. Dzięki temu składniki zachowują swój kolor, zapach i smak. Ciekawostką jest to, że wszystkie potrawy, które zostały przygotowane w tym naczyniu przyjmują jego nazwę.
INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.
Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje. więcej ►
Przed nami wyjątkowy dzień - Dzień Mamy. Zapraszamy…
WARSZTATY KUCHNI WŁOSKIEJ: "Pizza Party" powtórka Waszego ulubionego…