Kuchnia Maroka



Data: 08.11.2023 godz. 17:00


Czas trwania:


Wolne miejsca: 6


Cena: 280 zł    cena zawiera →


Menu:

-zaalouk- sałatka z pieczonego bakłażana

-harira- najbardziej znana zupa (z wołowiną)

-tagine z kurczakiem i warzywami

-tfaya- karmelizowana cebula z rodzynkami-batbout

-marokańskie chlebki z patelni

-loubia – biała fasola po marokańsku

-deser- pomarańcze w cynamonie i miodzie


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. To kuchnia wypełniona intensywnymi zapachami przypraw i ziół. Marokańćzycy jedzą z jednego talerza i nie potrzebują do tego sztućców, ale zawsze można ich użyć. Zbierają jedzenie z talerza kawałkiem chleba lub nasączają go sosem. Dlatego po posiłku cały stół jest w okruchach.

Ugotujemy m in. tagine - to narodowa potrawa Maroka, która ma wiele wersji, odmian, smaków i zapachów. Tagine to rodzaj gulaszu, przygotowywanego z mięsa oraz warzyw. Naczynie o tej samej nazwie składa się z 2 części: miski z płytkim dnem i stożkowej pokrywy z uchwytem, która utrzymuje parę podczas gotowania i ciepło po podaniu do stołu. Dzięki temu składniki zachowują swój kolor, zapach i smak. Ciekawostką jest to, że wszystkie potrawy, które zostały przygotowane w tym naczyniu przyjmują jego nazwę.





Prowadzący:
Karolina Żmijewska

Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.

więcej ►