Akademia Piwa - Najdroższe piwa świata

Data: 30.09.2022 godz. 18:00

Czas trwania: 3 h

Wolne miejsca: 1

Cena: 250 zł    cena zawiera →

Menu:

1. Wstęp – to kilka piw w klasycznych stylach piwnych jak Pils, Weizen oraz IPA

2. Xyauyù Kentucky z włoskiego browaru rzemieślniczego Birra Baladin

3. Deus z belgijskiego browaru Bosteels, czyli słynne Bière de Champagne

4. Sweaty Sheep Shit Shenanigans z holenderskiego browaru De Moersleutel


Michał Kopeć, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, zaprasza na kurs kiperski oraz wieczór degustacyjny "Najdroższe piwa świata". 

Najpierw wyostrzymy zmysły na klasycznych stylach piwnych jak Pils, Weizen oraz IPA, by wreszcie poznać trzy wyjątkowe piwa, których ceny w sklepach specjalistycznych dochodzą nawet do 200 złotych za butelkę.

To będzie Xyauyù Kentucky z włoskiego browaru rzemieślniczego Birra Baladin. Ten niezwykły Barley Wine, który ma aż 14% doskonale ułożonego alkoholu, leżakowany był w dębowych beczkach z liśćmi tytoniu Kentucky.

Kolejna propozycja to Deus z belgijskiego browaru Bosteels, czyli słynne Bière de Champagne. Piwo szampańskie, bo za fermentację odpowiadają również specjalne drożdże szampańskie, natomiast leżakowanie odbywa się w Szampanii, gdzie usuwa się osad z szyjki butelki metodą dégorgement.

Ostatnie piwo to Sweaty Sheep Shit Shenanigans z holenderskiego browaru De Moersleutel. Jak sama nazwa wskazuje, do uwarzenia tego Imperialnego Stoutu (12% alk.) wykorzystano słód wędzony owczymi odchodami! Bez obaw. Wystarczy jeden łyk, by się przekonać, że to g*wniane piwo wcale nie jest g*wniane. Sweaty Sheep Shit Shenanigans znajduje się w puszce, więc przy okazji obalimy słynny mit, że puszka nie jest właściwym opakowaniem dla piwa.


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.


Prowadzący: Michał Kopeć

Znawca prosecco, ale również piwa, cydru i innych trunków musujących. Od 20 lat prowadzi szkolenia, pokazy oraz kursy kiperskie dla firm czy restauracji. Promotor kultury degustacji. Autor wielu publikacji. Prowadzi kanał Browarnicy. Międzynarodowy sędzia BJCP z certyfikatem WSET. Domowy piwowar, winiarz i cydrownik.Na co dzień pracuje w Muzeum Piwa oraz współpracuje z Muzeum Fabryka Wódki. Od 2004 roku prowadzi warsztaty… więcej ►

Pozostałe warsztaty

Kuchnia tajska basic

W egzotycznej kuchni tajskiej łatwo się zakochać!

W zależności…

Czekolady i praliny - będzie czekolada…

Ten warsztat jest na CZEKO-FANÓW! 

Odkryj z nami tajemnicę…

Makaroniki o intensywnym kolorze

Makaroniki - to małe, francuskie ciasteczka ze wspaniałym…

Akademia wina - wina na wiosnę

Wiosna to czas, na który czekamy z utęsknieniem,…

Prowadzący