pad thai
zupa tom yum
geng gari gay - czerwone curry z kurczakiem
deser- mango sticky rice
W egzotycznej kuchni tajskiej łatwo się zakochać!
W zależności od rejonu jest ogromnie zróżnicowana, jednak idea wszędzie taka sama - dobór składników. Kucharze pracują wedle chińskiej sztuki łączenia pięciu składników - słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Smak słodki uzyskuje się za pomocą owoców, mleka kokosowego lub cukru trzcinowego, a za słony smak odpowiadają sosy: sojowe i rybne, ostry to nieprzebrana ilość odmian chili, smak kwaśny uzyskuje się przy pomocy limonki, cytryny i tamaryndowca, za gorzki odpowiada ogórek i niedojrzały melon.
No i teraz wiadomo, dlaczego smak kuchni tajskiej określa się jako “pełny”- istna eksplozja smaków!
INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.
Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje. więcej ►
Na warsztacie odkryjemy przed Wami tajniki dobrego chleba…
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których pod…
Sezonowanie wołowiny … Brzmi tajemniczo? No tak. Do…
Chinkali, Chaczapuri i inne specjały kuchni gruzińskiej czekają…