Spotkanie z kuchnią koreańską

Data: 25.11.2024 godz. 17:00

Czas trwania: 3-4 h

Wolne miejsca: 8

Cena: 290 zł    cena zawiera →

Menu:

Bibimbap 비빔밥 - ryż z warzywami, (opcjonalnie z wołowiną), sosem z pasty Gochujang i jajkiem
Sundubu-jjigae 순두부찌개 - czerwona potrawka/ zupa z tofu serwowana z miseczką ryżu
Tteokbokki 떡볶이 - kluseczki ryżowe gotowane w pikantnym sosie, najpopularniejsze danie koreańskiego street foodu
Banchan 반찬 przystawki koreańskie
Degustacja koreańskiego alkoholu - Soju 소주


Chcielibyśmy zabrać was na kulinarną przygodę do kraju kimchi, K-popu oraz odmładzających kosmetyków. A mowa tu o Korei Południowej. Półwysep koreański nie tylko słynie z ostrej kiszonki czy ryżu, to istny raj dla mięsożerców jak i vegan. 

Na warsztatach opowiemy o podstawowych elementach koreańskiej kuchni, potrawach i obyczajach kulinarnych. Zaczniemy od Bibimbap 비빔밥 czyli ryżu z warzywami, (opcjonalnie z wołowiną), sosem z pasty Gochujang i jajkiem, który swojego czasu królował w pałacach koreańskich jak i na stolach prostych ludzi. Jest to kulturowa mieszanka koreańskiej kuchni. 

Kolejny smak, który poznamy Sundubu-jjigae 순두부찌개 czyli czerwona potrawka/ zupa z tofu serwowana z miseczką ryżu. Nie obejdzie się tez bez najpopularniejszego dania koreańskiego street foodu - Tteokbokki 떡볶이 czyli kluseczek ryżowych gotowanych w pikantnym sosie. Nauczymy się też przyrządzać szybkie i pyszne przystawki koreańskie czyli tak zwane Banchan 반찬 

Zwieńczeniem naszego spotkania będzie degustacja koreańskiego alkoholu - Soju 소주 oraz dowiemy się jak Koreańczycy go piją. 


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.


Prowadzący: Helena Malczewska

Podróżniczka zafascynowana historią, kulturą oraz kuchnią Azji. Kiedy wraca do Polski odtwarza smaki dalekiego wschodu w swojej kuchni. Jej zainteresowania nie tylko wiążą się samym jedzeniem ale też z kontekstem kulturowym, który towarzyszy potrawom. Ostatnio jej uwagę przykuł półwysep koreański, szczególnie jego południowa część. Miesiące spędzone w Korei Południowej pozwoliły jej na kosztowanie oraz poznanie wielowymiarowości kuchni koreańskich, od Kimchi… więcej ►

Pozostałe warsztaty

Prowadzący