Spotkanie z kuchnią koreańską

Spotkanie z kuchnią koreańską - foto
Data: 25.11.2024 godz. 17:00

Czas trwania: 3-4 h

Wolne miejsca: 0

Cena: 290 zł    cena zawiera →

Menu:

Bibimbap 비빔밥 - ryż z warzywami, (opcjonalnie z wołowiną), sosem z pasty Gochujang i jajkiem
Sundubu-jjigae 순두부찌개 - czerwona potrawka/ zupa z tofu serwowana z miseczką ryżu
Tteokbokki 떡볶이 - kluseczki ryżowe gotowane w pikantnym sosie, najpopularniejsze danie koreańskiego street foodu
Banchan 반찬 przystawki koreańskie
Degustacja koreańskiego alkoholu - Soju 소주


Chcielibyśmy zabrać was na kulinarną przygodę do kraju kimchi, K-popu oraz odmładzających kosmetyków. A mowa tu o Korei Południowej. Półwysep koreański nie tylko słynie z ostrej kiszonki czy ryżu, to istny raj dla mięsożerców jak i vegan. 

Na warsztatach opowiemy o podstawowych elementach koreańskiej kuchni, potrawach i obyczajach kulinarnych. Zaczniemy od Bibimbap 비빔밥 czyli ryżu z warzywami, (opcjonalnie z wołowiną), sosem z pasty Gochujang i jajkiem, który swojego czasu królował w pałacach koreańskich jak i na stolach prostych ludzi. Jest to kulturowa mieszanka koreańskiej kuchni. 

Kolejny smak, który poznamy Sundubu-jjigae 순두부찌개 czyli czerwona potrawka/ zupa z tofu serwowana z miseczką ryżu. Nie obejdzie się tez bez najpopularniejszego dania koreańskiego street foodu - Tteokbokki 떡볶이 czyli kluseczek ryżowych gotowanych w pikantnym sosie. Nauczymy się też przyrządzać szybkie i pyszne przystawki koreańskie czyli tak zwane Banchan 반찬 

Zwieńczeniem naszego spotkania będzie degustacja koreańskiego alkoholu - Soju 소주 oraz dowiemy się jak Koreańczycy go piją. 


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.


Prowadzący: Helena Malczewska

Podróżniczka zafascynowana historią, kulturą oraz kuchnią Azji. Kiedy wraca do Polski odtwarza smaki dalekiego wschodu w swojej kuchni. Jej zainteresowania nie tylko wiążą się samym jedzeniem ale też z kontekstem kulturowym, który towarzyszy potrawom. Ostatnio jej uwagę przykuł półwysep koreański, szczególnie jego południowa część. Miesiące spędzone w Korei Południowej pozwoliły jej na kosztowanie oraz poznanie wielowymiarowości kuchni koreańskich, od Kimchi… więcej ►

Pozostałe warsztaty

Pieczywo na naturalnym zakwasie

Na warsztacie odkryjemy przed Wami tajniki dobrego chleba…

Kuchnia włoska pt. Kulinarny rejs po…

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których pod…

Steki

Sezonowanie wołowiny … Brzmi tajemniczo? No tak. Do…

Kuchnia gruzińska

Chinkali, Chaczapuri i inne specjały kuchni gruzińskiej czekają…

Prowadzący