Potrawy bezglutenowe są coraz częściej wybieraną opcją.
Odkąd mamy certyfikat MENU BEZ GLUTENU rozszerzyliśmy nasza ofertę warsztatową o nowe tematy.
Wczoraj odbył się warsztat kuchni meksykańskiej. Przewodniczką do meksykańskich smakach była Anna Kawa-Kułyk. Przygotowała program składający się z trzech dań:
Do robienia tortilli użyliśmy bezglutenowej meksykańskiej mąki harina. Ciasto świetnie wyrabiało się w misce. A czas jego wyrabiania oraz stopień wilgotności sprawdzaliśmy techniką Anny. Jeżeli spłaszczona kulka ciasta była gładka - ciasto było gotowe, jeżeli brzegi były nierówne - należało jeszcze popracować lub dodać wody.
Co do deseru ... mieliśmy dwie jego wersje: jeden deser był mocno waniliowy, drugi deser był mocno cynamonowy. Do dekoracji użyliśmy świeżych sezonowych owoców - truskawek.