Kuchnia roślina - warsztaty z Wegan Nerd

14.05.2023

W ostatnich latach kuchnia roślinna zyskała ogromną popularność. Coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie roślinnych potraw do swojej codziennej diety, przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Kuchnia roślinna opiera się na wykorzystaniu produktów pochodzenia roślinnego i wyklucza mięso, ryby, nabiał oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. 

Podstawą kuchni roślinnej są warzywa, owoce, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Te składniki dostarczają organizmowi bogactwo składników odżywczych, w tym błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kuchnia roślinna oferuje nieskończone możliwości kulinarne. Można w niej przygotować rozmaite potrawy, począwszy od klasycznych sałatek, przez zupy, dania główne po pyszne desery. Warzywa i owoce w różnorodnych kombinacjach zapewniają nie tylko różnorodność smaków, ale również kolorów, co czyni posiłki atrakcyjnymi zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Niektóre rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica czy ciecierzyca, mogą być doskonałym zamiennikiem mięsa w daniach głównych, dostarczając równocześnie niezbędne białko roślinne.

Już po raz trzeci odwiedzi nasze studio Alicja Rokicka. Tym razem pokaże 6 przepisów na pyszne włoskie potrawy. 

Menu:

  • Domowy makaron bezjajeczny busiate
  • Busiate z pesto trapanese
  • Sfincione - pomidorowa pizza z Palermo
  • Pantesca - ziemniaczana sałatka z wyspy Pantelleria
  • Cous cous di verdure - kuskus z warzywami i migdałami
  • Sycylijska galaretka z arbuza z pistacjami

link do zapisów jest poniżej 

Warsztaty: Wegańska Sycylia   – warsztaty z Alicją z Wegan Nerd

Zobacz również

Prowadzący