- upieczemy chlebek pita
- zrobimy prawdziwą grecką sałatkę (choriatiki)
- przygotujemy sałatkę z gotowanych/pieczonych buraków (pantizaria)
- podamy prawdziwe greckie pasty: z grochu (fava), bakłażana (melitzanosalata) i ziemniaków (skordalia)
- i obowiązkowo najlepsze tzatziki
Grecka kuchnia to pochwała prostoty, świeże pachnące słońcem składniki bronią się same. Grecy lubią jeść i lubią dzielić się jedzeniem. Przy zastawionych rozmaitymi daniami stołach biesiadują do późna. Uczta zaczyna się od przekąsek, czyli mezedes, wśród których znaleźć można m.in. pastę z grochu, pastę bakłażana, jogurtowy dip tzatziki, sałatki, sery. Wszystko podaje się z dobrym pieczywem i oliwą.
Na warsztatach przygotujemy stół w prawdziwie greckim stylu!
INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.
Warsztaty poprowadzi Beata Grątkowska doradca żywieniowy, psychodietetyk, trener personalny. Autorka blisko 6 tysięcy przepisów kulinarnych do gazet i książek.Razem z mężem prowadzi blog praktykulinarni.com i popularny profil na Instagramie. Na koncie mają dwie autorskie książki „Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji” oraz „Praktykulinarni. Dziś na obiad jutro do lunchboxa. Vegetariańsko” (wyd. Pascal). W listopadzie ukaże się kolejna książka… więcej ►
Makaroniki - to małe, francuskie ciasteczka ze wspaniałym…
Wiosna to czas, na który czekamy z utęsknieniem,…