Targi Pitti Taste we Florencji

Targi Pitti Taste we Florencji - foto
08.02.2025

Nie spodziewaliśmy się aż tylu wystawców i tak świetnych produktów. 

Parę dni temu namówiona przez Katarzynę z firmy Ochy_Kachy (boxy prezentowe) wybrałam się na targi żywności Pitti Taste do Florencji. 

Impreza trwała 3 dni, i zgromadziła ponad 600 wystawców, głównie firmy małe, rodzinne, z certyfikatami bio, eco. Mnóstwo smaków, zapachów i spotkań. 

Wśród wystawców poznałyśmy Polkę Judytę. Razem z mężem porzuciła ona pracę w mieście, aby poświęcić się winnicom i gajom oliwnym, niedaleko od Florencji - na wzgórzach Chianti, w gminie San Casciano in Val di Pesa. Judyta założyła firmę, która produkuje oliwy monokulturowe. Co to właściwie znaczy? Większość oliw, które kupujemy w sklepach to kupaże oliw z różnych gatunków. Oliwy, które pochodzą tylko z jednej, wybranej odmiany oliwek, nazywane są oliwami monokulturowymi. To najwyższa jakość produktu. 

Wielokrotnie nagradzana za swoje produkty we Włoszech i poza granicami (Japonia, Stany Zjednoczone), uczestnicy programu Slow Food Italia. 

Jak odbywa się produkcja oliwy u Judyty? 

Po przybyciu do tłoczni oliwki są przetwarzane w ciągu czterech godzin od zbioru. Przechowywane są w małych (20 kg) wentylowanych skrzynkach, dzięki czemu oliwki nie nagrzewają się, co nie sprzyja natychmiastowemu procesowi fermentacji. Olej jest ekstrahowany za pomocą dwustopniowej karafki, co oznacza, że nie jest używana dodatkowa woda, a jedynie woda wegetacyjna z oliwek.Olej jest natychmiast filtrowany i zawiera dużą ilość polifenoli i tokoferoli. Ciągłe badania nad surowcem i sprzętem doprowadziły nas do produkcji oliwy z oliwek extra virgin najwyższej jakości, wykorzystywanej zarówno w kuchni, jak i w takich dziedzinach jak cukiernictwo, farmacja, pediatria czy kosmetyka.

Skosztowaliśmy na stoisku oliwę z pomarańczą. Co za smak! Citrullo – to jej najnowszy produkt - łączy oliwę Evo i sok z sycylijskich ekologicznych pomarańczy. Rezultatem jest olej, który jest idealny nie tylko do gotowania (zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania zimnych potraw, takich jak sałatki z kopru włoskiego, ostrygi, crudités rybne), ale także do stosowania w cukiernictwie, na przykład z ciastem czekoladowym.


+5


Zobacz również

Prowadzący