Umówiłam się, by zobaczyć jak wygląda nauka na kucharzy we Włoszech. Jadę kilka przystanków tramwajem od centrum i już jestem na miejscu.
Accademia Italiana Chef ma swoją główną siedzibę we Florencji i oddziały w innych miastach: Bolonia, Mediolan, Rzym, Genua, Lecce i Pizza. W każdej siedzibie prowadzone są te same kursy w tym samym formacie, aby zapewnić najwyższy standard niezależnie od miasta, w którym uczeń chce kontynuować swoją ścieżkę zawodową. Egzamin dyplomowy odbywa się zawsze w siedzibie głównej, we Florencji.
Szkoła posiada wszystkie niezbędne certyfikaty jakości. Kompleksowy program obejmuje zajęcia akademickie, kurs i certyfikat HACCP, praktyki zawodowe i egzamin.
Można wybrać dłuższy kurs dla kucharza/cukiernika profesjonalnego lub krótsze obejmujące naukę specjalistyczną, np. specjalizujący się w daniach głównych – o nazwie Professionista sui Primi Piatti Italiani. To najbardziej poszukiwany kurs na rynku poświęcony tajemnicom makaronu, zarówno suchego, jak i świeżego oraz dań głównych, które rozsławiły kuchnię włoską na całym świecie. Program zawiera elementy kuchni tradycyjnej, ale i nie brak w nim nowatorskich interpretacji kulinarnych.
Czas trwania szkoleń od 4/3 do ok 1 miesiąca, a koszt najdroższego kursu to ponad 2 500 euro.
Szkoła ciszy się ogromnym powodzeniem, co roku opuszcza ją ponad 1 000 absolwentów.
W sobotnie po-południe miałam przyjemność obserwować lekcję z zakresu cukiernictwa – i fragment z ciasta parzonego (ptysie, eklery). Bardzo ciekawe doświadczenie.