Czy jest tak, że za sprawą seriali, czy muzyki którą lubimy - testujemy również smaki danej strony świata?
Z czego słynie kuchnia koreańska?
Kimchi – to fermentowane warzywa, przede wszystkim kapusta. Koreańczycy uwielbiają kimchi i spożywają je prawie codziennie! Tuż obok tradycyjnej kiszonki na koreańskich stołach królują potrawy bardzo ostre i intensywne w smaku. Kimchi swój ostry, głęboki smak zawdzięcza papryczce gochugaru i rozmaitym dodatkom. Kimchi jest właściwie esencją koreańskiej kuchni – może być i przystawką, i elementem innych dań.
Wbrew pozorom gotowanie koreańskich dań nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Większość potraw tej kuchni bez większego problemu przyrządzicie w domu, a przeważającą część składników znajdziecie na sklepowych półkach.
Na naszym warsztacie poznacie przepis na Sundubu-jjigae 순두부찌개 - to czerwona potrawka/ zupa z tofu serwowana z miseczką ryżu.
Nie obejdzie się tez bez najpopularniejszego dania koreańskiego street foodu - Tteokbokki 떡볶이 czyli kluseczek ryżowych gotowanych w pikantnym sosie. Nauczymy się też przyrządzać szybkie i pyszne przystawki koreańskie czyli tak zwane Banchan 반찬
Zwieńczeniem naszego spotkania będzie degustacja koreańskiego alkoholu - Soju 소주 oraz dowiemy się jak Koreańczycy go piją.
To jak, zainteresowany?
Najbliższy termin warsztatów kuchni koreańskiej to 25.11.2024