Potrawy wigilijne, przepisy które wykorzystasz w domu
Rodzinne warsztaty dla dzieci i opiekunów - to u nas już tradycja. Od lat zapraszamy do studia na wspólne gotowanie i pieczenie świątecznych potraw. Mamy zróżnicowane wiekowo grupy: są dzieci w wieku 7-13 lat, ale także młodzież starsza, czy nawet licealna.
Nie limitujemy wieku. Jak masz ochotę - zapisz się.
W tym roku zorganizowaliśmy dwie grupy warsztatowe. Nasze menu obejmowało trzy potrawy. Zawsze są pierniczki: pieczenie i dekorowanie lukrem i posypkami. Przepis na pierniczki jest zawsze tez sam - pierniczki po upieczeniu są miękkie od razu. W tym roku zaproponowaliśmy jeszcze drożdżówki z makiem (bo kto nie lubi drożdżówek?) - nowy przepis zawsze się przyda; no i pyszne danie na wytrawnie: łosoś pieczony w sosie porowym z purre z zmielonego groszku i kolorowymi marchewkami.
To był majsterszyk! Tego dania nie powstydził by się żaden chef!
Na warsztatach kulinarnych ci starsi wykonują trudniejsze czynności lub nadzorują młodszych. Młodsi zaś cieszą się, że uczestniczą w czymś ważnym, w czym uczestniczą dorośli. Jedni uczą się od drugich. Nad wszystkim panuje Justyna Dragan - prowadząca. Wierzcie mi - ma ciężko. Każda z grup robi przepis w swoim tempie. Justyna nadzoruje pracę wszystkich w jednym czasie, podchodzi do każdej z grup i musi znać każdy etap przepisu tak dobrze, by móc odpowiedzieć na mnóstwo pytań każdego uczestnika.
Mniej więcej w połowie warsztatu, tj po 1,5 h lub 2 h wszyscy siadają i jedzą pierwszy posiłek (w naszym przypadku był nim łosoś).
Po posiłku wracamy do pracy, jeszcze trzeba pomalować lukrem drożdżówki, no i udekorować pierniczki.
Dekorowanie pierniczków. To zajęcie uwielbiają dzieci. Kolorowy lukier kusi by go skosztować. No i ... ciekawe jak smakują posypki w tym roku 😊 Na koniec wszyscy pakują słodycze do pudełek z okienkiem i rozdajemy dyplomy. To znak, że warsztat się kończy.
Do zobaczenia !