Janusz Stanisław Andrasz  - foto

Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - luzomania.pl, gdzie omawia najciekawsze informacje dotyczące Portugalii. Jeden z działów Luzomanii poświęcony jest kuchni, w której łączy to, co najlepsze z kuchni portugalskiej i naszej, kresowej, na której został wychowany.

Popularyzuje Portugalię, jej historię, kulturę, kuchnię i wina, zarówno pisząc o tym (m.in. w Magazynie Smak, w Magazynie Podróże, czy na internetowym portalu ugotuj.to), jak również organizując warsztaty kulinarne, czy urządzając portugalskie kolacje (jak np. dla polskich blogerów w rezydencji ambasador Portugalii w RP).

Współpracował również przy przygotowaniu polsko – portugalskiej kolacji w Atelier Amaro, którą przygotowali Wojciech Modest Amaro i jego portugalski kolega, Vitor Matos a gośćmi byli polscy celebryci, tacy jak m.in. Marcin Kydryński, Piotr Kraśko, Szymon Majewski, Grażyna Wolszczak, czy Łukasz Jakóbiak.

 

Janusz popularyzuje portugalską kuchnię, prowadząc także na terenie całej Polski warsztaty kulinarne, degustacje portugalskich win i oliw.

Prowadzi warsztaty:

Pozostałe warsztaty

Pieczywo na naturalnym zakwasie

Na warsztacie odkryjemy przed Wami tajniki dobrego chleba…

Kuchnia włoska pt. Kulinarny rejs po…

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których pod…

Steki

Sezonowanie wołowiny … Brzmi tajemniczo? No tak. Do…

Kuchnia gruzińska

Chinkali, Chaczapuri i inne specjały kuchni gruzińskiej czekają…