Tajemnice kuchni Kraju Basków - kuchnia hiszpańska



Data: 21.05.2022 godz. 10:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 1


Cena: 280 zł    cena zawiera →


Menu:

Pintxo: Pintxo de mar y montaña – baskijska odpowiedź na tapas, czyli połączenie morza i gór, w postaci pintxo z krewetką i długodojrzewającą szynką Serrano

Tapas: Rabas – kalmary skrojone w paski, w chrupiącej panierce, danie typowe dla północnej Hiszpanii

Zupa: Porrusalda Vizcaina – pochodząca z Kraju Basków aromatyczna zupa na bazie bulionu warzywnego z karmelizowanymi porami i zblendowanymi ziemniakami

Danie główne: Bacalao al pil pil – ikona baskijskich smaków, czyli dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki

Deser: Goxua de Pais Vasco – deser skomponowany z bitej śmietany, biszkoptów, aksamitnego kremu waniliowego z karmelizowanym cukrem.

Napój: La sidra – orzeźwiający cydr naturalny pochodzący z Gór Kantabryjskich


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Zabieramy Was do światowej stolicy gastronomii -  Kraju Basków i Kantabrii, które słyną nie tylko z malowniczego połączenia Oceanu Atlantyckiego i Gór Kantabryjskich, ale również unikalnej kuchni! W chłodnych wodach Zatoki Biskajskiej znajdziemy najświeższe ryby i wspaniałe owoce morza. Stąd na naszych stołach nie może zabraknąć dorsza czy kalmarów, które znajdziemy w Bacalao al Pil Pil czy kantabryjskich rabas. Własną tradycję kulinarną Kraju Basków odkryjemy próbując alternatywy dla hiszpańskich tapas - Pintxo de mar y montaña czy wyjątkowej Porrusaldy. 

Na zakończenie skosztujemy delikatnego deseru Goxua, który urzeka waniliowym i rumowym aromatem, a toast wzniesiemy kieliszkiem prawdziwego kantabryjskiego cydru.





Prowadzący:
Adrian Stojewski

Kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM.

Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40…

więcej ►