Kuchnia francuska bez faux paux



Data: 13.08.2022 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 8


Cena: 280 zł    cena zawiera →


Menu:

1/ quiche Lorraine : boczek /ser / por / jajo  
2/ nicejska sałatka: fasolka mamut / dressing z oregano / sałata rzymska / grillowany tuńczyk / jajo / cebula czerwona / ziemniak /anchois / oliwki / kapary 
3/ beef Bourguignogne : wołowina  / pieczarki / wino / warzywa / zioła / bagietka
4/ crepes suzette : ciasto / masło / pomarańcze / likier pomarańczowy / brandy 


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Gdy na początku lat dziewięćdziesiątych moje kulinarne szlaki zawiodły mnie do pierwszej francuskiej restauracji na Śląsku wydawało mi się, że zdobywam właśnie kulinarny Olimp… Upadek z kulinarnego nieba na twardą ziemię polskiej kuchni okresu słusznie minionego był bardzo bolesny. 

W zasadzie wtedy, pod okiem fantastycznego Szefa Kuchni – rodowitego Marsylczyka rozpocząłem moją kulinarną edukację od nowa. 

Do dziś kocham francuską kuchnię zarówno w tej bardzo wysublimowanej i eleganckiej odsłonie kuchni wysokiej, jak również tej codziennej, zdrowej, lekkiej i absolutnie wyjątkowej. Bagietki z ulicznego automatu też lubię, ale to już inna historia;)      

Zapraszam





Prowadzący:
Artur Kupczyk

Kucharz, technolog żywienia, muzyk, prozaik i poeta – wieloletni szef kuchni w hotelach w Polsce i poza granicami, doradca kulinarny oraz lider rockowej formacji Strange.  

Absolwent tyskiego Zespołu Szkół Spożywczo – Usługowych i Technikum Gastronomicznego.

A co mówi o sobie: „Nikt nie jest doskonały, nikt nie posiadł wiedzy absolutnej i umiejętności skończonych. Z pokorą przyjmuję każdy dzień w kuchni, kontakt ze współpracownikami oraz…

więcej ►