Kwiecień, 2018

Włoska uczta! - edycja 2

Data: 24.04.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 3
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. zapiekane bakłażany -torinno de melanzane

2. risotto con asparagi- risotto szafranowe ze szparagami

3. pasta fresca- tagliatelle carbonara

4. tiramisu

5. panna cotta



Kuchnia gruzińska

Data: 25.04.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową i świeżym granatem
Chaczapuri- czyli słynny placek. Zrobimy go w dwóch wersjach : klasycznie serowo oraz w kształcie łódeczki z jajkiem czyli chaczapuri adżaruli.
Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym.
Deser palamushi - winogronowo będzie!



Maj, 2018

Akademia herbaty - yerba mate

Data: 07.05.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania:
Wolne miejsca: 16
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Omówienie i demonstracja akcesoriów niezbędnych do picia mate, zaznaczenie różnic w różnych krajach
Omówienie rodzajów mate wraz z procesem produkcji oraz różnicami w smaku i działaniu, powiązanie rodzajów mate z krajami pijającymi mate
Sposoby parzenia yerba mate, od tradycyjnych po nowoczesne, podkreślenie zwyczajów różnych krajów
Inne pomysły i inspiracje



Bezglutenowe menu

Data: 08.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-śniadanie: chleb “jak prawdziwy” z chrupiącą skórką, dwie pasty do pieczywa, sami zrobimy masło

-drugie śniadanie: wytrawne bezglutenowe gofry

-obiad: pierogi z farszem mięsnym i wegetariańskim

-deser: pączki bezglutenowe

-kolacja: pizza gryczana z kozim serem i burakami



Kuchnia tajska (2)

Data: 10.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 3
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

PHAT THI MAO GOONG THOD – szaszłyki z krewetek z ostrym sosem
PLA NEUNG KHING – ryba na parze z sosem imbirowym
KHAO PAD SAPPAROT- ananas nadziewany smażonym ryżem
LARB- ostra sałatka mięsna



Pierogi

Data: 16.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-3 rodzaje ciasta pierogowego- klasyczne parzone, smażone i drożdżowe pieczone

-5 rodzai farszu:

-z ricottą i szparagami,

-z mascarpone i zielonym groszkiem i miętą,

-z botwinką i czosnkiem niedźwiedzim,

-z bobem, boczkiem i szalotką

-z rabarbarem i truskawkami



Warsztaty kuchni indyjskiej z muzyką na żywo

Data: 17.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka i Michał Czachowscy

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dahl - zupa/sos z czerwonej soczewicy na ostro

Curry z cukinii - cukinia w pomidorach z przyprawami

Aloo palak - ziemniaki ze szpinakiem i imbirem

Ryż basmati na sypko

Salty lassi - napój z maślanki przyprawiony aromatycznymi przyprawami na słono

Ladoo - słodkie kulki mleczno kokosowe z kardamonem

Masala Chai - indyjska herbata z mlekiem i przyprawami



Szparagi

Data: 22.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-klasyczne szparagi w szynce dojrzewającej z sosem holenderskim

-kiszone szparagi w sałatce

-szparagi w tajskim curry

-zupa szparagowa w dwóch odsłonach

-szparagowe lody



Kuchnia meksykańska

Data: 23.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Torilla : tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

Mieszanka przypraw wykorzystywaną w kuchni meksykańskiej

Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja

Tacos de pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

Burrito con carne z pastą fasolową

Banany podpalane rumem i karmelem



RYBY

Data: 24.05.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

  • skandynawski gravlax w buraczkach
  • burgery rybne w cieście piwnym w domowej bułce
  • sandacz w sosie cytrynowym
  • labraks pieczony z migdałami



  • Czerwiec, 2018

    Kuchnia gruzińska - menu pierwsze

    Data: 07.06.2018 godz. 17:00

    Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

    Czas trwania: 3-4 h
    Wolne miejsca: 11
    Cena: 170 zł   
    Podczas warsztatów przygotujemy:

    Rozwiń

    Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową i świeżym granatem
    Chaczapuri- czyli słynny placek. Zrobimy go w dwóch wersjach : klasycznie serowo oraz w kształcie łódeczki z jajkiem czyli chaczapuri adżaruli.

    Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym.

    Deser palamushi - winogronowo będzie!



    Kuchnia tajska - basic

    Data: 19.06.2018 godz. 18:00

    Prowadzący: Karolina Żmijewska

    Czas trwania: 3-4 h
    Wolne miejsca: 1
    Cena: 170 zł   
    Podczas warsztatów przygotujemy:

    Rozwiń

    1. pad thai- mięsna

    2. zupa tom yum

    3. zielona pasta curry

    4. zielone curry z kurczakiem

    5. deser- mango sticky rice