Pazdziernik, 2018

Ravioli Tortelii & Co - czyli pasta, pasta i jeszcze raz pasta… tym razem nadziewana

Data: 24.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawka: Pinzimonio czyli bukiet z warzyw z sosami vinegrette
Danie główne: Cappellacci con fave e pancetta czyli z bobem i boczkiem
Ravioli con cape sante czyli z muszlami św. Jakuba
Tortelli ricotta e spinaci - czyli z serkiem ricotta i szpinakiem
Deser: Fazzoletti con zucca e amaretti czyli chusteczki z dynią i migdałowymi ciasteczkami amaretti



Kuchnia francuska

Data: 25.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Sauce vierge
2.Sauce beurre blanc w towarzystwie łososia
3.Sauce bisque
4.Sauce bernaise w towarzystwie steka wołowego
5.Vinaigrette à l’olive noire
6.Aioli w towarzystwie sałatki nicejskiej i grzanek
7.Sauce sabayone cafe canelle w towarzystwie gruszek w winnym syropie.



Akademia wina - Węgry

Data: 26.10.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2 h
Wolne miejsca: 1
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. BADACSONYI MUSCAT OTTONEL - BADACSONY

2. SZEREMLEY VOROS - BADACSONY

3. THUMMERER BERTRAM EGRI CUVÉE - EGER

4. THUMMERER EGRI BIKAVÉR - EGER

5. HATTYUS LATE HARVEST FURMINT - TOKAJ

6. TOKAJI SWEET SZAMORODNI - TOKAJ



Tarty

Data: 29.10.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Quiche – tarta na słono

2. Tartaletki z krem patissiere z owocami sezonowymi

3. Tarta rustykalna – Galette



Listopad, 2018

Rogale na święto Św. Marcina

Data: 05.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Ciasto na rogale

Masa z białego maku



Jedzenie na odporność

Data: 06.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Magdalena Cielenga-Wiaterek

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Napar z imbiru

Szot z kurkumy

Rozgrzewająca kasza jaglana z jabłkiem i przyprawami

Owsianka z cynamonem i gruszkami

Krem z kiszonej kapusty i ziemniaków

Surówka z buraków

Owsianka z cynamonem

Kaszotto z dynią i jarmużem



Kuchnia tajska basic

Data: 07.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Bulwy i korzenie - nowy sposób na ziemniaka

Data: 10.11.2018 godz. 10:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. krem pietruszkowy z wanilią

2. puree selerowe z karmelizowanymi buraczkami

3. ziemniaczane gratin z sosem grzybowym

4. miodowa babka z pasternakiem



Kuchnia amerykańska

Data: 12.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-Kultowy ziemniak z Wendy’s w trzech odsłonach

-Zupa kukurydziana- Tex Mex

-Jambalaya- danie z ryżu szalenie popularne w Nowym Orleanie i Karolinie Południowej, ma korzenie kreolskie, przypomina hiszpańską paellę

-Pancakes z syropem klonowym



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 13.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- Napoleonka na herbatnikach

- Nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce

- Nutella z tajemniczego składnika



Co było pierwsze jajko czy kura– warsztaty dla dzieci 8-13 lat.

Data: 15.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3h
Wolne miejsca: 4
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Porcjowanie kurczaka

2. Bulion

3. Jus de poulet – aromatyczny sos, który będzie pasować do wielu dań

4. Butter Chicken z ryżem jaśminowym

5. Kurczak KFC z sosem miodowo-musztardowym i sałatką coleslaw



Akademia piwa- Piwna rewolucja w Polsce

Data: 16.11.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 16
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń


Herbata zielona

Data: 17.11.2018 godz. 11:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 15
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Czym jest herbata zielona, czym się różni od innych kolorów, jak się ją produkuje w różnych krajach.

2. Jakie posiada właściwości prozdrowotne i jak skorzystać z nich nie tylko pijąc napar.

3. Jak właściwie zaparzyć herbatę zieloną również w warunkach domowych.

4. Jak rozpoznać rodzaje herbaty zielonej, jak wybrać dobrej jakości susz i jak go przechowywać.

5. Jakie są różnice między herbatami zielonymi z różnych krajów. Zaprezentowane i zdegustowane zostaną najbardziej typowe odmiany, oraz te mniej znane.

6. Jaka jest rola zielonej herbaty w tradycji i kulturze krajów azjatyckich. Na czym polega japońska ceremonia herbaciana.



Francja na słodko

Data: 20.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Charlotte malinowa

Magdalenki cytrynowe z makiem

Mousse au chocolat



Włoska fiesta!

Data: 22.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 3
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Aromatyczna Caponata

2. Parmigiana z bakłażanem i cukinią

3. Buraczane gnocchi z orzechami

4. Sernik z ricottą i malinami



Akademia wina - Polska

Data: 23.11.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. SOLARIS ORANGE - pomarańczowe, wytrawne

2. RIESLING 2016 - białe, wytrawne

3. SOLARIS - białe, półwytrawne

4. CABERNET 2016 - czerwone, wytrawne

5. RONDO REGENT - czerwone, wytrawne

6. SZLECHETNY ZBIÓR 2016 0,375 L - białe, słodkie



Tajlandia- 6 dań w 4 godziny!

Data: 26.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-gai hor toey- kurczak w liściach pandan
-aeb- ryba pieczona w liściach bananowca
-phad fried pa fai daeng szpinak wodny (morning glory) stir fry
-chomuang muang- kwieciste niebieskie pierożki nadziewane krewetkami i kurczakiem
- żółte curry z małżami i ananasem
-deser- kao niaw kao muum- parowany czarny ryż kleisty



Portugalia - degustacja win i warsztaty

Data: 27.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Janusz Stanisław Andrasz

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Carne de porco a’ alentejana - mięso po alenteżańsku z małżami

Pastel de nata - babeczki z kremem budyniowym

wina ( 3 rodzaje) - lista w przygotowaniu



Andrzejki - wieczór z gotowaniem

Data: 30.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-PRZYSTAWKA: tarta w cieście filo z figami i kozim serem

-ZUPA:dyniowa z tajską nutą

-DANIE GŁÓWNE: policzki wołowe w czerwonym winie, krem z białych warzyw, karmelizowana marchew

-DESER: gruszka w winie, sos angielski



Grudzien, 2018

Serniki - część 2

Data: 01.12.2018 godz. 10:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 4h
Wolne miejsca: 7
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

SERNIK CHAŁWOWY Z POLEWĄ KAJMAKOWĄ

MINI SERNICZKI KOKOSOWE Z DOMOWĄ FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ



Cuda z piernika

Data: 03.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-tort piernikowy

-lebkuchen (tradycyjne Bożonarodzeniowe niemieckie pierniczki)

-syrop korzenny

-likier czekoladowo-piernikowy



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 08.12.2018 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- Pierniczki świąteczne + dekorowanie



Ryby

Data: 12.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

  • świąteczny marynowany łosoś w buraczkach
  • aromatyczny karp z warzywami
  • pstrąg pieczony w migdałach
  • korzenny piernik ze śliwką


Pierniczki świąteczne - warsztaty dla dzieci 8-13 lat

Data: 13.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Pierniczki dekorowane

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną



Domek z piernika - warsztaty dla dzieci 6-10 lat

Data: 17.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dekorowanie domku z piernika

Wykonanie z masy cukrowej choinki i aniołka



Styczeń, 2019

Tarty - nowe przepisy

Data: 05.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tartaletki creme brulee z konfiturą malinową na orzechowym spodzie

Tarta z białą czekoladą i pistacjami

Tarta rustykalna galette z cukinią, serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi



Nowoczesne desery

Data: 07.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Mus czekoladowy

Mus cytrynowy

Francuski crème pâtissière

Włoska panna cotta



Degustacja wina - podstawy podstaw

Data: 11.01.2019 godz. 19:00

Prowadzący: Adam Bauer

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 18
Cena: 99 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Château de Brau Chardonnay finement boisée, Pays d`Oc 2017

2. Markgräflerland Sauvignon Blanc Trocken, Baden 2016

3. Alphonse Kuentz Gewurztraminer, AOC Alsace 2016

4. Château Couronneau Rouge, AOC Bordeauc Superier 2015

5. Old Coach Road Pinot Noir, Nelson 2016

6. Excelsior Evanthius Cabernet Sauvignon, WO Robertson 2013



Kuchnia tajska basic

Data: 12.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Kuchnia włoska z Matteo Brunetti

Data: 19.01.2019 godz. 12:00

Prowadzący: Matteo Brunetti

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 290 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawka: mozzarella in carozza

Danie główne: pasta alla carbonara

Deser: Semifreddo al tiramisù



Akademia kawy - domowe techniki parzenia

Data: 26.01.2019 godz. 11:00

Prowadzący: Adam Laska

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 15
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Degustacja kaw z 5 różnych krajów:

- Brazylia

- Kolumbia

- Gwatemala

- Etiopia

- Kenia

oraz pokaz wypalania kawy



Kuchnia gruzińska

Data: 26.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek, z mieszanką serów

Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym

Pelamushi - deser winogronowy z orzechami



Kuchnia Indii

Data: 28.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka i Michał Czachowscy

Czas trwania:
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Biryani - to bardzo aromatyczna potrawa na bazie ryżu i mięsa pochodząca oryginalnie z Pakistanu. Sama w sobie stanowi pełne danie obiadowe, zazwyczaj podawane z raita (dodatek do : składa się z jogurtu, ogórków i przypraw).

2. Chhole - pyszna i pikantna potrawa z ciecierzycy pochodząca z Pendżabu

3. Suji ka halva - deser zrobiony z kaszki semolinowej i prażonych orzechów nerkowca oraz migdałów.

4. Mango lassi - słodki napój na bazie jogurtu oraz owoców mango