Luty, 2019

Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 25.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tosty francuskie na słodko

Tortille naleśnikowe z kurczakiem i warzywami

Trufelki daktylowe



Party time! Zaproś znajomych!

Data: 26.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. tartaletki na cieście francuskim z karmelizowaną cebulą

2. buraczane bliny z łososiem

3. karmelizowane brzoskwinie nadziewane kozim serem

4. muffiny czekoladowe z konfiturą śliwkową



Kuchnia gruzińska

Data: 27.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek, z mieszanką serów

Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym

Pelamushi - deser winogronowy z orzechami



Tłusty czwartek- pączki i pączusie z całego świata

Data: 28.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. pieczone fit pączki z różą

2. indyjskie pączusie w syropie kardamonowym

3. wegańskie pączki kokosowe

4. tradycyjne pączki z budyniem



Marzec, 2019

Kuchnia tajska basic

Data: 04.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Kuchnia meksykańska

Data: 06.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 1
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

*Tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

*Oryginalna mieszanka przypraw wykorzystywana w kuchni meksykańskiej

*Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja

*Tacos de pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

*Enchiladas rojas

*Banany podpalane z rumem i karmelem



Kuchnia hiszpańska

Data: 08.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Adrian Stojewski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Przystawka: Tortilla Española z sosem Aioli

2. Zupa: Gazpacho Andaluz - chłodnik z warzyw z Andaluzji

3. Paella valenciana - słynna potrawa z regionu Walencji z ryżu z królikiem

4. Crema catalana - krem kataloński

5. Sangria - orzeźwiający napój z czerwonego wina i owoców



Makaroniki - nowe przepisy

Data: 11.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki porzeczkowe z białą czekoladą

Makaroniki brzoskwiniowe

Makaroniki cytrynowe oprószone makiem

Makaroniki czekoladowe z wiśniami



Gotowanie od podstaw - Rodzinny obiad

Data: 12.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. najlepszy domowy rosół

2. nowoczesna pomidorowa na styl włoski

3. domowy mielony w nowej odsłonie

4. szybkie pomysłowe surówki w 10 min.



Bezglutenowe menu

Data: 13.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-śniadanie: chleb “jak prawdziwy” z chrupiącą skórką, dwie pasty do pieczywa, sami zrobimy masło

-drugie śniadanie: wytrawne bezglutenowe gofry

-obiad: pierogi z farszem mięsnym i wegetariańskim

-kolacja: pizza gryczana z kozim serem i burakami



Babeczkowe szaleństwo

Data: 16.03.2019 godz. 10:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania:
Wolne miejsca: 12
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Cytrynowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem skondensowanym.

2. Obłędnie czekoladowe babeczki z tajnym składnikiem z maślanym kremem kajmakowym.

3. Bezglutenowe babeczki orzechowe z kremem kawowym na bazie bezy.



Maroko

Data: 16.03.2019 godz. 16:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-zaalouk- sałatka z pieczonego bakłażana

-harira- najbardziej znana zupa (z wołowiną)

-tagine z kurczakiem i warzywami

-tfaya- karmelizowana cebula z rodzynkami

-foul mcharmel- aromatyczny, marokański bób



Torty

Data: 18.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 1
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-przygotujemy i upieczemy biszkopt genueński kakaowy oraz tradycyjny jasny

-wykonamy krem maślano-czekoladowy oraz klasyczny śmietankowy

-złożymy tort dekorowany standardowo (obsmarowany) i w stylu nowoczesnym (neked cake)



Kuchnia francuska

Data: 19.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Sauce vierge

2. Sauce bisque

3. Sauce bernaise, w towarzystwie steka wołowego

4. Vinaigrette à l’olive noire

5. Aioli, w towarzystwie sałatki nicejskiej i grzanek

6. Sauce vanille traditionelle, w towarzystwie fondant au chocolat.



3 daniowe menu, które pokochają dzieci!

Data: 20.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

☆ Przystawka: Pizzerinki w cieście francuskim

☆ Danie główne: Spaghetti bolognese

☆ Deser: Prażone jabłka pod maślaną kruszonką podane z waniliowymi lodami



Kuchnia tajska - krok dalej

Data: 21.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

PLA BON- przystawka z ryby, ikry łososia i mango

GENG JEUT MAPRAOW ORN- zupa z kurczakiem, świeżymi grzybami shitake i młodym kokosem

GENG PANAENG NEUA- orzechowe curry z wołowiną i mlekiem kokosowym

YAM HET BPA- sałatka ze świeżymi grzybami azjatyckimi z ostrym sosem i prażonym ryżem

GAI PAT SII UUU- makaron stir fry z kurczakiem I brokułem chińskim

HOI MALAENG PUU BAI HORAPHA- małże z tajską bazylią I trawą cytrynową



Kuchnia amerykańska

Data: 22.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Skrzydełka Buffalo- przekąska pochodzi z miasta Buffalo w stanie Nowy Jork. Klasyk amerykańskiej kuchni, umiarkowanie ostre, podamy z sosem z gorgonzoli

Clam chwowder- ta gęsta, pożywna zupa pochodzi z północy USA, a dokładnie z Nowej Anglii, jej główne składniki to małże i bulio. Kiedyś tradycyjnie podawany w dni postne, obecnie, szalenie popularny w całych Stanach.

Burger- użyjemy do niego sezonowanej wołowiny, sami zrobimy czarne bułki, pikle z cebuli i sos bbq z whisky

Brownie- mocno czekoladowe ciasto, którego nie da się zepsuć, ma kruchy wierzch i płynny środek, a mąkę zastępują zmielone orzechy. Koło tego ciasta nie da się przejść obojętnie



Kuchnia gruzińska - vol2

Data: 23.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Cziszdwari – serowe placuszki które będziemy zajadać z:

2. Pchali – czyli różnego rodzaju pasty

3. Lobio czyli aromatyczny gulasz z fasoli

4. Chinkali z nadzieniem serowym i grzybowym

5. Gruzińskie ciasteczka z masą orzechową



Nowoczesne desery

Data: 25.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Mus czekoladowy

Mus cytrynowy

Francuski crème pâtissière

Włoska panna cotta



Sushi dla początkujących

Data: 27.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Bartłomiej Kozioł

Czas trwania:
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

hosomaki

futomaki

uromaki

nigiri

temaki



Kuchnia Bliskiego Wschodu - same klasyki

Data: 28.03.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Szakszuka- śniadanie mistrzów na Bliskim Wschodzie

Falafel- najbardziej popularna przekąska na Bliskim Wchodzie

Labneh- ser z jogurtu, my dodamy do niego sumak i zatar

Baba ghanoush- pasta do pity która nie wygląda, a smakuje

Taboule- sałatka zwana libańską, mocno ziołowa i aromatyczna

Pipelchuma- pasta do chleba popularna w Maroku, podamy ją z gorącą pitą

Pita-pieczywo popularne na Bliskim Wschodzie

Mezejadra- meze z soczewicy i ryżu z dodatkiem harrisy, mięty i zataru

Fattoush- warzywna sałatka z chlebkami pita i sumakiem



Akademia wina - Porto

Data: 29.03.2019 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. FONSECA PORTO WHITE - białe, słodkie

2. FONSECA PORTO TAWNY - czerwone, słodkie

3. FONSECA PORTO RUBY - czerwone, słodkie

4. FONSECA BIN 27 FINEST RESERVE - czerwone, słodkie

5. FONSECA LBV - czerwone, słodkie



Kwiecień, 2019

Tarty

Data: 01.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 1
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tartaletki creme brulee z konfiturą malinową na orzechowym spodzie

Tarta z białą czekoladą i pistacjami

Tarta rustykalna galette z cukinią, serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi



Kuchnia tajska basic

Data: 02.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Sushi dla początkujących

Data: 10.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Bartłomiej Kozioł

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

hosomaki

futomaki

uromaki

nigiri

temaki



Grecka uczta - warsztaty wegetariańskie

Data: 13.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Beata Gratkowska

Czas trwania:
Wolne miejsca: 12
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- upieczemy chlebek pita

- zrobimy prawdziwą grecką sałatkę (choriatiki)

- przygotujemy sałatkę z gotowanych/pieczonych buraków (pantizaria)

- podamy prawdziwe greckie pasty: z grochu (fava), bakłażana (melitzanosalata) i ziemniaków (skordalia)

- i obowiązkowo najlepsze tzatziki



Lukier królewski - edycja świąteczna

Data: 15.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- przygotowanie lukru królewskiego (trzy konsystencje)

- barwienie lukru

- wypełnienie

- trójwymiarowe kwiatuszki

- technika “brush embroidery”

- technika “wet on wet” (opcjonalnie – w zależności od czasu)

- świąteczne wzorki

- wykończenie



Kuchnia meksykańska

Data: 24.04.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

*Tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

*Oryginalna mieszanka przypraw wykorzystywana w kuchni meksykańskiej

*Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja

*Tacos de pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

*Enchiladas rojas

*Banany podpalane z rumem i karmelem