Wrzesień, 2018

Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 25.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Babeczki mega czekoladowe

Bułeczki śniadaniowe indywidualnie “ubierane”

Bananowy milkshake



Akademia wina - Włochy

Data: 28.09.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania:
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. TOR DELL ELMO PROSECCO SPUMANTE BRUT - białe, wytrawne, musujące - DOC Prosecco

2. CHIANTI SELVATO - czerwone, wytrawne - DOCG Chianti

3. PASSAIA GRAND TUSCAN - IGT TOSCANO - czerwone, wytrawne - (supertoscan)

4. MENHIR PRIMITIVO DI MANDURIA - czerwone, wytrawne - DOC Primitivo di Manduria

5. LUCA BOSIO BAROLO - czerwone, wytrawne - DOCG Barolo

6. BACARO GRILLO - białe, wytrawne - IGT Sycylia



Pazdziernik, 2018

Smaki dzieciństwa w nowoczesnej odsłonie - dla dorosłych

Data: 01.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- migdałowe pampuchy na parze podane z solonym karmelem i płynną czekoladą

- cynamonowo-orzechowe krokiety na słodko z powidłami

- wybuchowy blok czekoladowy na bogato

- wstawiony kogel-mogel z brzoskwiniami

- aromatyczne zawijane cynamonki z palonym masłem



Kuchnia meksykańska

Data: 02.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

*Tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

*Oryginalna mieszanka przypraw wykorzystywana w kuchni meksykańskiej

*Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja

*Tacos de pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

*Enchiladas rojas

*Banany podpalane z rumem i karmelem



Co było pierwsze jajko czy kura cz.1– warsztaty dla dzieci 8-13 lat.

Data: 04.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Nauka poprawnego gotowania jajka na miękko, półtwardo i twardo, jajko sadzone, jajko po wiedeńsku

2. Jajko w koszulce – na chrupiącej grzance z sosem berneńskim

3. Jajka na chmurce

5. Frittata z awokado

6. Omlet – z aromatycznymi dodatkami



Domowe pieczywo

Data: 06.10.2018 godz. 11:00

Prowadzący: Iwona Zeidler

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Chleb z samych ziaren (bez grama mąki)

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem drożdży

Chleb żytni na zakwasie z kaszą gryczaną i żurawiną

Bajgle

Szarpana kaczka

Sałatka Colesław z czerwonej kapusty

Majonez

Śliwkowy sos BBQ

Sos serowy



Czekoladowe trio

Data: 08.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Czekolada deserowa - Brownie

Czekolada mleczna - Trufle

Czekolada biała - Tarta z białą czekoladą i konfiturą pomarańczową



Domowe receptury bez chemii

Data: 09.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.domowy chleb z ziołami

2. podpłomyki

3. biały twaróg z czarnuszką

4. smalec wegański

5. majonez orzechowy

6. dżem z cebuli

7. mleko sojowe



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 11.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Kolorowe koreczki

Kopytka twarogowe z masełkiem i cukrem

Kokosanki



Kuchnia gruzińska

Data: 16.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek, z mieszanką serów

Chinkali (khinkali) - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym

Pelamushi - deser winogronowy z orzechami



Akademia herbaty - Yerba mate

Data: 17.10.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 12
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

· Omówienie i demonstracja akcesoriów niezbędnych do picia mate, różnice jakie występują w krajach pijących mate

· Omówienie rodzajów mate wraz z procesem produkcji oraz różnicami w smaku i działaniu,

· Sposoby parzenia yerba mate, od tradycyjnych po nowoczesne, podkreślenie zwyczajów różnych krajów

· Inne pomysły i inspiracje



Makaroniki

Data: 23.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki malinowe

Makaroniki limonkowe z wkładką truskawkową

Makaroniki orzechowe z karmelem

Makaroniki waniliowe



Ravioli Tortelii & Co - czyli pasta, pasta i jeszcze raz pasta… tym razem nadziewana

Data: 24.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawka: Pinzimonio czyli bukiet z warzyw z sosami vinegrette
Danie główne: Cappellacci con fave e pancetta czyli z bobem i boczkiem
Ravioli con cape sante czyli z muszlami św. Jakuba
Tortelli ricotta e spinaci - czyli z serkiem ricotta i szpinakiem
Deser: Fazzoletti con zucca e amaretti czyli chusteczki z dynią i migdałowymi ciasteczkami amaretti



Kuchnia francuska

Data: 25.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 3
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Sauce vierge
2.Sauce beurre blanc w towarzystwie łososia
3.Sauce bisque
4.Sauce bernaise w towarzystwie steka wołowego
5.Vinaigrette à l’olive noire
6.Aioli w towarzystwie sałatki nicejskiej i grzanek
7.Sauce sabayone cafe canelle w towarzystwie gruszek w winnym syropie.



Akademia wina - Węgry

Data: 26.10.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. BADACSONYI MUSCAT OTTONEL - BADACSONY

2. SZEREMLEY VOROS - BADACSONY

3. THUMMERER BERTRAM EGRI CUVÉE - EGER

4. THUMMERER EGRI BIKAVÉR - EGER

5. HATTYUS LATE HARVEST FURMINT - TOKAJ

6. TOKAJI SWEET SZAMORODNI - TOKAJ



Tarty

Data: 29.10.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Quiche – tarta na słono

2. Tartaletki z krem patissiere z owocami sezonowymi

3. Tarta rustykalna – Galette



Listopad, 2018

Rogale na święto Św. Marcina

Data: 05.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Ciasto na rogale

Masa z białego maku



Kuchnia tajska basic

Data: 07.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Co było pierwsze jajko czy kura cz.2– warsztaty dla dzieci 8-13 lat.

Data: 15.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3h
Wolne miejsca: 14
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Porcjowanie kurczaka

2. Bulion

3. Jus de poulet – aromatyczny sos, który będzie pasować do wielu dań

4. Butter Chicken z ryżem jaśminowym

5. Kurczak KFC z sosem miodowo-musztardowym i sałatką coleslaw



Akademia piwa- Piwna rewolucja w Polsce

Data: 16.11.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 16
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń


Herbata zielona

Data: 17.11.2018 godz. 11:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 15
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Czym jest herbata zielona, czym się różni od innych kolorów, jak się ją produkuje w różnych krajach.

2. Jakie posiada właściwości prozdrowotne i jak skorzystać z nich nie tylko pijąc napar.

3. Jak właściwie zaparzyć herbatę zieloną również w warunkach domowych.

4. Jak rozpoznać rodzaje herbaty zielonej, jak wybrać dobrej jakości susz i jak go przechowywać.

5. Jakie są różnice między herbatami zielonymi z różnych krajów. Zaprezentowane i zdegustowane zostaną najbardziej typowe odmiany, oraz te mniej znane.

6. Jaka jest rola zielonej herbaty w tradycji i kulturze krajów azjatyckich. Na czym polega japońska ceremonia herbaciana.



Francja na słodko

Data: 20.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Charlotte malinowa

Magdalenki cytrynowe z makiem

Mousse au chocolat



Włoska fiesta!

Data: 22.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 13
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Aromatyczna Caponata

2. Parmigiana z bakłażanem i cukinią

3. Buraczane gnocchi z orzechami

4. Sernik z ricottą i malinami



Tajlandia- 6 dań w 4 godziny!

Data: 26.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-gai hor toey- kurczak w liściach pandan
-aeb- ryba pieczona w liściach bananowca
-phad fried pa fai daeng szpinak wodny (morning glory) stir fry
-chomuang muang- kwieciste niebieskie pierożki nadziewane krewetkami i kurczakiem
- żółte curry z małżami i ananasem
-deser- kao niaw kao muum- parowany czarny ryż kleisty



Grudzien, 2018

Ryby

Data: 12.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

  • świąteczny marynowany łosoś w buraczkach
  • aromatyczny karp z warzywami
  • pstrąg pieczony w migdałach
  • korzenny piernik ze śliwką