Styczeń, 2020

Kuchnia gruzińska

Data: 08.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek z serem

Chinkali (khinkali) - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym.

Pelamushi - deser winogronowy



Babeczkowe szaleństwo

Data: 14.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- babeczki dyniowe

- babeczki miodowe z niespodzianką śliwkową

- bezglutenowe babeczki orzechowe

- krem kawowy na bazie bezy włoskiej

- budyniowy krem owocowy

- krem na bazie serka śmietankowego



Sushi dla początkujących

Data: 15.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Bartłomiej Kozioł

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

hosomaki

futomaki

uromaki

nigiri



Pieczywo na naturalnym zakwasie

Data: 16.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Łukasz Lenard

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- Chleb 100% żytni na zakwasie

- Chleb mieszany pszenno-żytni na zakwasie

- Bułki pszenne na zakwasie

- Coś do chleba - masło pietruszkowe/czosnkowe, hummus



Akademia wina - Cabernet Sauvignon

Data: 17.01.2020 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania:
Wolne miejsca: 10
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Reserve de Marande Cabernet Sauvignon - Francja, Langwedocja, czerwone wytrawne

2. La Palma Cabernet Sauvignon - Chile, DO Cachapoal Valley - czerwone, wytrawne

3. Bagueri Cabernet Sauvignon - Słowenia, Primorje, czerwone, wytrawne

4. Reserve Marselan - Urugwaj, Garzon - czerwone, wytrawne

5. Gamla Cabernet Sauvignon - Izrael, Wzgorza golan, czerwone wytrawne

6. Pastoral (Kagor) - Mołdawia, Codru, czerwone, słodkie



Poznajemy europejskie smaki – ferie zimowe dla dzieci 7-13 lat

Data: 20.01.2020 godz. 8:30

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 430 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

DZIEŃ I – Grecja
Horiatiki- sałatka grecka (z makaronem)
Musaka
Tiropitaka- greckie pierożki serowe
Karydopita- ciasto orzechowe
Dodatkowo przygotujemy ciasto na jutrzejszą francuską brioszkę

DZIEŃ II – Francja
Najlepsza brioszka, do tego szklanka ciepłego mleka!
Creme Brulee Croque Madame, czyli francuskie tosty z jajkiem sadzonym, szynką i serem
Quiche- klasyczna wytrawna tarta francuska

DZIEŃ III – Włochy
Degustacja wczorajszego Creme Brulee
Włoska ciabatta
Makaron ręcznie robiony
Tagliatelle szpinakowo- śmietanowe ze słonecznikiem
Zeppole- pączki z ricotty

DZIEN IV – Polska
Babcine pierogi ruskie z cebulką... ruskie, a jednak polskie wink
Tradycyjne faworki
Konkretna pomidorówka z kluskami kładzionymi

DZIEŃ V- Niemcy
Spritzgebäck- niemieckie ciastka maślane
Reibekuchen- niemieckie placki ziemniaczane
Schwarzwälder Kirschtorte- Tort Szwarcwaldzki (wersja dla dzieci)



TORTY

Data: 20.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tort Karmelowa malina

Tort Cytynowe orzeźwienie



Owoce morza po tajsku

Data: 21.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 210 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

DTOM SOM HOI MALAENG PUU- imbirowa zupa z małżami

GUNG MANGKORN PAO- grillowane krewetki

YAM PLA MEUK- sałatka z kalmarów

KHANOM JEEN NAM YA- curry z rybą



Akademia herbaty - yerba mate

Data: 23.01.2020 godz. 18:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania: 2-3 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

· Omówienie i demonstracja akcesoriów niezbędnych do picia mate, zaznaczenie różnic w różnych krajach

· Omówienie rodzajów mate wraz z procesem produkcji oraz różnicami w smaku i działaniu, powiązanie rodzajów mate z krajami pijającymi mate

· Sposoby parzenia yerba mate, od tradycyjnych po nowoczesne, podkreślenie zwyczajów różnych krajów

· Inne pomysły i inspiracje



Pieczywo na naturalnym zakwasie

Data: 27.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Łukasz Lenard

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- Chleb 100% żytni na zakwasie

- Chleb mieszany pszenno-żytni na zakwasie

- Bułki pszenne na zakwasie

- Coś do chleba - masło pietruszkowe/czosnkowe, hummus



Maroko

Data: 28.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-zaalouk- pasta z pieczonego bakłażana

-harira- najbardziej znana zupa (z wołowiną)

-tagine z kurczakiem i warzywami

-tfaya- karmelizowana cebula z rodzynkami

-batbout—marokańskie chlebki z patelni

-loubia – biała fasola po marokańsku

-deser- pomarańcze w cynamonie i miodzie



Kuchnia włoska

Data: 29.01.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Spaghetti alla putanesca

2. Linguine z krewetkami

3. Pizza con fungi (z grzybami) i salami

4. Panna cotta karmelowa



Akademia piwa - warsztaty 3w1

Data: 31.01.2020 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Ćwiczenia sensoryczne na próbkach Siebel

Zacieranie w praktyce

Degustacja najlepszych piw wg rankingów Ratebeer



Luty, 2020

Makaroniki

Data: 03.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki różane

Makaroniki kokosowe

Makaroniki limonkowe

Makaroniki czekoladowe z wiśniami



Kuchnia tajska basic

Data: 04.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. pad thai - smażony makaron z wieprzowiną, krewetkami

2. zupa tom yum- zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

3. geng gari gay- czerwone curry z kurczakiem

4. mango sticky rice - deser



Kuchnia meksykańska

Data: 05.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

*Torilla : tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

*Mieszanka przypraw

*Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja *Tacos de

*Pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

*Enchiladas rojas

*Banany podpalane rumem i karmelem



Zimowe zupy

Data: 06.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. rosół z domowym makaronem

2. prawdziwy barszcz ukraiński

3. wegański ramen z marynowanym tofu

4. krem z kukurydzy z chipsami bekonowymi



Sushi dla początkujących

Data: 07.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Bartłomiej Kozioł

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

hosomaki

futomaki

uromaki

nigiri



Akademia gotowania dla dzieci 7-13 lat - sushi

Data: 08.02.2020 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Sushi- z czym to się je? Podstawowe informacje

Przygotowanie poszczególnych składników do sushi

Hosomaki

Uramaki

Futomaki

Temaki



Buddha bowl - miska zdrowia

Data: 11.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania:
Wolne miejsca: 10
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-bowl w stylu tajskim

-bowl w stylu nepalskim

-bowl w stylu marokańskim

-bowl śródziemnomorski

-bowl słodki



Beza, ciasto bezowe bez tajemnic

Data: 12.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Katarzyna Popieluch

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Rolada bezowa

2.Beziki

3.Czekoladowy deser na bazie bezy szwajcarskiej

4. Curd porzeczkowy



Akademia gotowania dla dzieci 8-13 lat - Walentynki

Data: 13.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

> śniadanioweLOVE

> różyczki z marmoladą

> deser Eton Mess

> drożdżowe serca o smaku pizzy



Kuchnia tajska basic

Data: 14.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. pad thai - smażony makaron z wieprzowiną, krewetkami

2. zupa tom yum- zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

3. geng gari gay- czerwone curry z kurczakiem

4. mango sticky rice - deser



Tarty

Data: 17.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tartaletki creme brulee z konfiturą malinową na orzechowym spodzie

Tarta z białą czekoladą i pistacjami

Tarta rustykalna galette z cukinią, serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi



Makarony tajskie

Data: 18.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

LAAB WOONSEN- ostra sałatka z makaronem, mięsem, miętą i prażonym ryżem

PAD WOONSEN- makaron stir-fry z grzybami shitake, mięsem i suszonymi krewetkami

PAD KEE MAO- makaron smażony z grzybami, kukurydzą, bok choy i bazylią tajską

GUAY TIEN REUA- ostry bulion wołowy z makaronem, szpinakiem i kiełkami



Akademia gotowania dla dzieci 8-13 lat - sushi

Data: 22.02.2020 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Sushi- z czym to się je? Podstawowe informacje

Przygotowanie poszczególnych składników do sushi

Hosomaki

Uramaki

Futomaki

Temaki



Bliski Wschód - basic

Data: 25.02.2020 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-Hummus- pasta z ciecierzycy

-Baba ghanoush- pasta z pieczonych baklażanów

-Pity- bliskowschodnie pieczywo

-Szakszuka- smażone pomidory z jajkami

-Falafele- smażone kulki z ciecierzycy

-Labneh- ser z jogurtu greckiego

-Zhoug- ostra pasta paprykowa

-Tabbuleh- sałatka z pietruszki

-Balilah- sałatka z ciecierzycy

-Muhammara- pasta z pieczonych pomidorów i orzechów włoskich

-faszerowane cebule