Listopad, 2017

Akademia wina - Gruzja

Data: 21.11.2017 godz. 18:30

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 3
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. GEORGIAN VALLEYS TBILISI WHITE

2. GEORGIAN VALLEYS TBILISI RED

3. GEORGIAN VALLEYS SACHINO RED

4. GEORGIAN VALLEYS SAPERAVI RED

5. GEORGIAN VALLEYS ALAZANI RED

6. GEORGIAN VALLEYS KINDZMARAULI RED



Wianki Marii

Data: 22.11.2017 godz. 18:00

Prowadzący: Maria Cel

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 15
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

​wieniec adwentowy



Lukier królewski - edycja świąteczna

Data: 25.11.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania: 4h
Wolne miejsca: 8
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

barwienie lukru

kontur, koronka

świąteczne wzorki

wykończenie



Kuchnia Izraela

Data: 27.11.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawki: baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini oraz hummus - pasta z ciecierzycy tahini i aromatycznych dodatków

Zupa pistacjowa - intensywnie zielona zupa z prażonych pistacji

Danie główne -bastela z kurczakiem - rodzaj wytrawnego ciasta przyprawionego cynamonem, faszerowany kurczakiem i zapiekany

Deser - słodkie cygara z ciasta filo faszerowane orzechami i miodem



Domowe pierogi

Data: 28.11.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania:
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Wykonamy ciasta: pierogowe klasyczne, parzone, szpinakowe, buraczane

Wykonamy farsze:
-ruskie- z serem, ziemniakami i boczkiem (sami wędzimy)
-łemkowskie- z kaszą gryczaną paloną i bryndzą
-z kapustą, suszonymi grzybami (czernidłak pospolity) i wędzonymi śliwkami (sami wędzimy)
-z mięsem wołowym i żurawiną
-ze smażonymi jabłkami z cynamonem
-z farszem bakaliowym



Azjatyckie kiszonki

Data: 29.11.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- shibazuke- japońska kiszonka pochodząca (prawdopodobnie) z Kioto. W jej skład wchodzą między innymi pachnotka, bakłażan i imbir
- kimchi- rozpowszechniona na całym świecie kiszonka z Korei, w jej skład wchodzi między innymi kapusta pekińska i chili
- kombucha- japońska fermentowana herbata
- tsukemoto- japońska kiszonka z dowolnych składników, my przygotujemy z rzodkwi, ogórka i imbiru
- niespodzianka dla odważnych



Andrzejki - międzynarodowe desery nie tylko dla par

Data: 30.11.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-Brownie (USA)

-Tort Szwarcwald (Czarny Las – Niemcy)

-Cantuci (Włochy)

-Nowoczesna wersja tarty cytrynowej z beza (Wielka Brytania)

Grudzien, 2017

Świąteczne wypiekanie pierniczków i proste zdobienie

Data: 04.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 110 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Pierniczki z kawą

Pierniczki z cukrem muscovado

Pierniczki z dżemem



Czekoladowe TRIO

Data: 05.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- kruchy spód do tarty

- ganache z białej czekolady

- samodzielne wykonanie brownie

- wykonanie masy truflowej

- formowanie trufli



Rodzinne wypiekanie pierniczków

Data: 06.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Urbańczyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

​pierniczki i zdobienie



Kuchnia śląska

Data: 07.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4h
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń
  • przystawka - hekele
  • zupa rosół z ręcznie robionym makaronem
  • danie główne - rolada, kluski (białe i czarne), modra kapusta
  • deser - szpajza



Domek z piernika - warsztaty dla dzieci 6-10 lat

Data: 12.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3h
Wolne miejsca: 11
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dekorowanie domku z piernika

Wykonanie z masy cukrowej Mikołaja i Renifera Rudolfa



Świąteczne wypiekanie ciast i ciasteczek

Data: 18.12.2017 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 4h
Wolne miejsca: 12
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-Sernik korzenny

-Kruche rogaliki z nadzieniem makowym

-Torcik orzechowo – kajmakowy

Warsztaty pieczenia chleba

Data: 17.01.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Iwona Zeidler

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Zakwas żytni na chleb (uczestnicy otrzymają porcje zakwasu do domu)
Chleb żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb z ziemniakami na drożdżach
Ekspresowe bułeczki drożdżowe
Chałka
Masło czosnkowo pietruszkowe
Pasztet z kurzych wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami



Warsztaty pieczenia chleba - druga grupa

Data: 18.01.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Iwona Zeidler

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Zakwas żytni na chleb (uczestnicy otrzymają porcje zakwasu do domu

Chleb żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb z ziemniakami na drożdżach
Ekspresowe bułeczki drożdżowe
Chałka
Masło czosnkowo pietruszkowe
Pasztet z kurzych wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami