Wrzesień, 2019

Sushi dla początkujących

Data: 05.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Bartłomiej Kozioł

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

hosomaki

futomaki

uromaki

nigiri

sushi z
krewetką z tempury



Warsztaty dla dzieci 8-13 lat

Data: 09.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

☆ Drobiowe roladki z serkiem Capresi, szynką i pomidorem

☆ Biszkoptowa rolada cytrynowa

☆ Roladki z marmoladą z 3 składników!



Makaroniki

Data: 10.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki różane

Makaroniki kokosowe

Makaroniki limonkowe

Makaroniki czekoladowe z wiśniami



Makarony tajskie

Data: 11.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

LAAB WOONSEN- ostra sałatka z makaronem, mięsem, miętą i prażonym ryżem

PAD WOONSEN- makaron stir-fry z grzybami shitake, mięsem i suszonymi krewetkami

PAD KEE MAO- makaron smażony z grzybami, kukurydzą, bok choy i bazylią tajską

GUAY TIEN REUA- ostry bulion wołowy z makaronem, szpinakiem i kiełkami



Kulinarne abecadło - Literka L warsztaty dla dzieci 5-7 lat

Data: 14.09.2019 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Limonkowa panna cotta z kremem mascarpone i truskawką

Lasagne zielona

Lody truskawkowo-bananowe



Tarty

Data: 16.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Tarta kardamonowa

2. Tartaletka - owoce sezonowe z migdałem

3. Tarta rustykalna galette z cukinią, serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi



ABC portugalskiej kuchni

Data: 18.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Janusz Stanisław Andrasz

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. zupa alenteżańska (sopa alentejana)

Jedno z najprostszych a zarazem najbardziej wyrazistych dań w portugalskiej
kuchni. Woda, oliwa, czosnek, duuużo kolendry, kromka chleba i jajko w koszulce
(to dobra okazja do nauczenia się, jak je przyrządzać)

2. rybki z warzywnika (peixinhos da horta)

Fasolka szparagowa, cebula, brukselka, lub inne, twarde sezonowe warzywa
w tempurze, która to metoda przyrządzania warzyw przywieziona została do
Japonii w XVI w. przez Portugalczyków i wciąż jest popularna w Portugalii,
chociaż spopularyzowana została na całym świecie przez Japończyków.

3. ryba w grubej soli (peixe assado no sal grosso)

Mimo iż brzmi skomplikowanie, to jedno z najprostszych i
najbardziej zdrowych metod przyrządzania ryb. Wkłada się je do piekarnika
szczelnie opatulone grubą warstwą soli morskiej. Do niej proponujemy wykwintny
sos muślinowy, który Portugalczycy poznali za pośrednictwem Francji i gotowane
warzywa.

4. krem karmelowy (baba de camelo)

Krem karmelowy to pamiątka po Arabach zamieszkujących przez
kilkaset lat Półwysep Iberyjski. Portugalczycy jedzą go zazwyczaj posypany
prażonymi płatkami migdałowymi, my jednak proponujemy go Wam podany ze świeżymi
owocami, które doskonale równoważ słodycz karmelu.



Akademia wina - Chile

Data: 20.09.2019 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 10
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Big Fat LAMA CHARDONNAY - białe, wytrawne - DO Cachapoal Valley

2. QUINTA LAS CABRAS CABERNET S./MERLOT - czerwone, wytrawne - DO Rapel Valley

3. CIEN Y CERRO CARMENERE RESERVA - czerwone, wytrawne - DO Cachapoal Valley

4. TAMAYA CARMENERE RESERVA - czerwone, wytrawne - DO Valle de Limari

5. TAMAYA RESERVA SYRAH - czerwone, wytrawne - DO Valle de Limari

6. TAMAYA SAUVIGNON BLANC RESERVA - biale, wytrawne - DO Valle de Limari



Zielony lunchbox

Data: 23.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Magdalena Cielenga-Wiaterek

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

zestaw 1: sałatka makaronowa z brokułem i pomidorkami, kulki mocy

zestaw 2: domowe bułki z hummusem buraczanym, batoniki zbożowe

zestaw 3: domowe wrapy z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów z dodatkami, ciasteczka owsiane



Kuchnia włoska - makarony nadziewane

Data: 24.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 210 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Fazzoletti zucca amaretti - czyli ręcznie wygniatany makaron nadziewany dynią i ciasteczkami migdałowymi

2. Tortellini in brodo - czyli podstawa niedzielnego włoskiego obiadu

3. Agnolotti con porcini e pancetta - czyli ręcznie wyrabiany makaron, nadziewany pawdziwkami i podawany z podsmażonym boczkiem

4. Tortelli al pesto ligure, patate e fagiolini - czyli makaron nadziewany bazyliowym pesto, podawany na ziemniaczanym kremie wraz z fasolką szparagową

5. Strudel di mele - czyli alpejski jabłkowy przysmak z Gornej Adygi



Kuchnia tajska basic

Data: 26.09.2019 godz. 19:05

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. pad thai - smażony makaron z wieprzowiną, krewetkami

2. zupa tom yum- zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

3. geng gari gay- czerwone curry z kurczakiem

4. mango sticky rice - deser



Festiwal pierogów świata

Data: 27.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

chińskie baobao z szarpaną kaczką

kaukaskie manty z jagnięciną

pieczone tatarskie kibiny

smażone wontony z mango



Steki na Dzień Chłopaka

Data: 30.09.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 210 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Sałatka z grillowaną polędwicą wołową

Rostbeef z tradycyjnym sosem BBQ

Grillowany antrykot z sosem chimichurri i masłem czosnkowym

Burger wołowy z masłem orzechowym, bekonem i sałatką z kopru włoskiego



Pazdziernik, 2019

Kuchnia indyjska

Data: 01.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka i Michał Czachowscy

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Aloo Brinjal Curry - to bardzo aromatyczna potrawa na bazie bakłażanów i ziemniaków. Sama w sobie stanowi pełne danie obiadowe, zazwyczaj podawane z ryżem basmati.

2. Mutter Paneer - pyszna i pikantna potrawa z indyjskiego sera z zielonym groszkiem w pikantnym sosie na bazie imbiru, cebuli i czosnku.

3. Kheer - mleczny deser zrobiony z kaszki semolinowej i prażonych orzechów nerkowca i przypraw.

4. Lassi - napój na bazie maślanki oraz przypraw, idealnie kojąco działa po pikantnym posiłku



Kuchnia grecka wegetariańska

Data: 02.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Beata Gratkowska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- upieczemy chlebek pita

- zrobimy prawdziwą grecką sałatkę (choriatiki)

- przygotujemy sałatkę z gotowanych/pieczonych buraków (pantizaria)

- podamy prawdziwe greckie pasty: z grochu (fava), bakłażana (melitzanosalata) i ziemniaków (skordalia)

- i obowiązkowo najlepsze tzatziki



Akademia piwa - warsztaty 3 w 1

Data: 04.10.2019 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Ćwiczenia sensoryczne na próbkach Siebel

Zacieranie w praktyce

Degustacja najlepszych piw wg rankingów Ratebeer



Maroko

Data: 09.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-zaalouk- pasta z pieczonego bakłażana

-harira- najbardziej znana zupa (z wołowiną)

-tagine z kurczakiem i warzywami

-tfaya- karmelizowana cebula z rodzynkami

-batbout—marokańskie chlebki z patelni

-loubia – biała fasola po marokańsku

-deser- pomarańcze w cynamonie i miodzie



Kuchnia włoska

Data: 10.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Na powitanie- prosecco z malinami

Pasta fresca con pesto en Genova

Pasta fresca aglio olio

Pasta fresca con pesto rosso

Pizza Napoli

Tiramisu



Słodki stół

Data: 12.10.2019 godz. 10:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 6-7 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki

Mini galette (tartaletki rustykalne )

Mini pavlova

Sernik

Tarta

Cake popsy

Finger foody



Kuchnia gruzińska

Data: 14.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatemChaczapuri - czyli słynny placek z serem

Chinkali - czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym.

Chaczapuri - czyli słynny placek z serem

Pelamushi - deser winogronowo orzechowy



Nastki w akcji kulinarnej- lekcja 1: włoski trip!

Data: 15.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

☆ Waniliowa panna cotta z cynamonową ziemią i mango

☆ Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem

☆ Deser tiramisu



Kuchnia ukraińska

Data: 17.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Barszcz ukraiński - борщ

Pielmieni - пельмені

Gulasz Żarke - Зарка

Ukraiński sernik - Сирник



Akademia gotowania dla dzieci 8-13 lat - pudełko słodkości

Data: 19.10.2019 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 110 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

☆ Zdrowe pralinki Rafaello

☆ Trufelki w różowym pudrze

☆ Czekoladki z nadzieniem orzechowym

☆ Karbowane ciasteczka z marmoladą

☆ Szyszki z ryżu preparowanego



Kuchnia hiszpańska

Data: 24.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka i Michał Czachowscy

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Przystawka - 3 rodzaje Tapas: marynowane oliwki, opiekana papryka, smażony chleb czosnkowy z chorizo

2. Sałatka: Ensalada rusa - sałatka warzywna z tuńczykiem i oliwkami

3. Danie główne: Cocido madrileño - danie z ciecierzycą i różnymi rodzajami mięsa

4. Deser: Alfajores andaluces (ciasteczka migdałowe z bakaliami i cherry)



Bliski Wschód - basic

Data: 28.10.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-Hummus- pasta z ciecierzycy

-Baba ghanoush- pasta z pieczonych baklażanów

-Pity-bliskowschodnie pieczywo

-Szakszuka-smażone pomidory z jajkami

-Falafele-smażone kulki z ciecierzycy

-Labneh- serz jogurtu greckiego

-Zhoug-ostrapasta paprykowa

-Tabbuleh-sałatka z pietruszki

-Balilah-sałatka z ciecierzycy

-Muhammara-pasta z pieczonych pomidorów i orzechów włoskich

-faszerowane cebule