Listopad, 2018

Kuchnia Bliskiego Wschodu - same klasyki

Data: 19.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Szakszuka- śniadanie mistrzów na Bliskim Wschodzie

Falafel- najbardziej popularna przekąska na Bliskim Wchodzie

Labneh- ser z jogurtu, my dodamy do niego sumak i zatar

Baba ghanoush- pasta do pity która nie wygląda, a smakuje

Taboule- sałatka zwana libańską, mocno ziołowa i aromatyczna

Pipelchuma- pasta do chleba popularna w Maroku, podamy ją z gorącą pitą

Pita-pieczywo popularne na Bliskim Wschodzie



Francja na słodko

Data: 20.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Charlotte malinowa

Magdalenki cytrynowe z makiem

Mousse au chocolat



Włoska fiesta!

Data: 22.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Aromatyczna Caponata

2. Parmigiana z bakłażanem i cukinią

3. Buraczane gnocchi z orzechami

4. Sernik z ricottą i malinami



Akademia wina - Polska

Data: 23.11.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania: 2 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. SOLARIS ORANGE - pomarańczowe, wytrawne

2. RIESLING 2016 - białe, wytrawne

3. SOLARIS - białe, półwytrawne

4. CABERNET 2016 - czerwone, wytrawne

5. RONDO REGENT - czerwone, wytrawne

6. SZLECHETNY ZBIÓR 2016 0,375 L - białe, słodkie



Dekorowanie lukrem królewskim

Data: 26.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 120 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- przygotowanie lukru królewskiego

- prosta koronka i świąteczne wzorki

- wykonanie rękawa cukierniczego (tytki) z papieru



Portugalia - degustacja win i warsztaty

Data: 27.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Janusz Stanisław Andrasz

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Carne de porco a’ alentejana - mięso po alenteżańsku z małżami

Pastel de nata - babeczki z kremem budyniowym

wina ( 3 rodzaje) - lista w przygotowaniu



Andrzejki - wieczór z gotowaniem

Data: 30.11.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-PRZYSTAWKA: tarta w cieście filo z figami i kozim serem

-ZUPA:dyniowa z tajską nutą

-DANIE GŁÓWNE: policzki wołowe w czerwonym winie, krem z białych warzyw, karmelizowana marchew

-DESER: gruszka w winie, sos angielski



Grudzien, 2018

Serniki - część 2

Data: 01.12.2018 godz. 10:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 4h
Wolne miejsca: 6
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

SERNIK CHAŁWOWY Z POLEWĄ KAJMAKOWĄ

MINI SERNICZKI KOKOSOWE Z DOMOWĄ FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ



Cuda z piernika

Data: 03.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-tort piernikowy

-lebkuchen (tradycyjne Bożonarodzeniowe niemieckie pierniczki)

-syrop korzenny

-likier czekoladowo-piernikowy



Kuchnia gruzińska - vol2

Data: 05.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 180 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Cziszdwari – serowe placuszki które będziemy zajadać z:

2. Pchali – czyli róznego rodzaju pastami

3. Lobio czyli aromatyczny gulasz z fasoli

4. Chinkali z nadzieniem serowym i grzybowym

5. Gruzińskie ciasteczka z masą orzechową



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 08.12.2018 godz. 10:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- Pierniczki świąteczne + dekorowanie



Kuchnia tajska na święta

Data: 10.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Bulion z suszonych grzybów azjatyckich z pierożkami won-ton

Małże w stylu azjatyckim - duszone z liśćmi kafiru, trawą cytrynową i chilli

Tajskie curry z rybą i warzywami, podawana z ryżem jaśminowym

Ravioli z ananasa z nadzieniem limonkowym



Ryby

Data: 12.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

  • świąteczny marynowany łosoś w buraczkach
  • aromatyczny karp z warzywami
  • pstrąg pieczony w migdałach
  • korzenny piernik ze śliwką


Pierniczki świąteczne - warsztaty dla dzieci 8-13 lat

Data: 13.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Pierniczki dekorowane

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną



Domek z piernika - warsztaty dla dzieci 6-10 lat

Data: 17.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 2
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dekorowanie domku z piernika

Wykonanie z masy cukrowej choinki i aniołka



Pierniczki świąteczne - warsztaty dla dzieci 8-13 lat

Data: 18.12.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Pierniczki dekorowane

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną



Styczeń, 2019

Akademia piwa- Najlepsze Piwo Świata część 03, polski kraft i sztosy

Data: 04.01.2019 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Artezan Samiec Alfa (Imperial Stout Bourbon Barrel Aged)

Birbant OX (Sour Brett BA RIS with Cherries)

Golem Owech Owech Owech (Bourbon BA Triple IPA)

Profesja Bartnik (Braggot, 28 Blg)

Jan Olbracht Kord (Quintuple)

Pinta Imperator Bałtycki (Baltic Porter)

Atak Chmielu i inne



Makaroniki - nowe przepisy

Data: 05.01.2019 godz. 10:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki porzeczkowe z białą czekoladą

Makaroniki brzoskwiniowe

Makaroniki cytrynowe oprószone makiem

Makaroniki czekoladowe z wiśniami



Tarty - nowe przepisy

Data: 05.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Tartaletki creme brulee z konfiturą malinową na orzechowym spodzie

Tarta z białą czekoladą i pistacjami

Tarta rustykalna galette z cukinią, serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi



Nowoczesne desery

Data: 07.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Mus czekoladowy

Mus cytrynowy

Francuski crème pâtissière

Włoska panna cotta



Degustacja wina - podstawy podstaw

Data: 11.01.2019 godz. 19:00

Prowadzący: Adam Bauer

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 18
Cena: 99 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Château de Brau Chardonnay finement boisée, Pays d`Oc 2017

2. Markgräflerland Sauvignon Blanc Trocken, Baden 2016

3. Alphonse Kuentz Gewurztraminer, AOC Alsace 2016

4. Château Couronneau Rouge, AOC Bordeauc Superier 2015

5. Old Coach Road Pinot Noir, Nelson 2016

6. Excelsior Evanthius Cabernet Sauvignon, WO Robertson 2013



Kuchnia tajska basic

Data: 12.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Potrawy z kurczaka

Data: 14.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Zapiekany kurczak w cieście francuskim z warzywami

2. Kurczak cytrynowy z karmelizowanymi marchewkami

3. Nadziewane piersi z kurczaka serem i ziołami

4. Mus z wątróbki z koniakiem



Bezglutenowe menu

Data: 15.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-śniadanie: chleb “jak prawdziwy” z chrupiącą skórką, dwie pasty do pieczywa, sami zrobimy masło

-drugie śniadanie: wytrawne bezglutenowe gofry

-obiad: pierogi z farszem mięsnym i wegetariańskim

-kolacja: pizza gryczana z kozim serem i burakami



Akademia whisky: whisky dla początkujących

Data: 18.01.2019 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 2-3 h
Wolne miejsca: 15
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Single Malt Islay: Laphroaig 10 YO

Single Malt Speyside: Glenfarclas 10 YO

Blended Irish whiskey



Kuchnia włoska z Matteo Brunetti

Data: 19.01.2019 godz. 12:00

Prowadzący: Matteo Brunetti

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 290 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawka: mozzarella in carozza

Danie główne: pasta alla carbonara

Deser: semifreddo al tiramisù



Akademia kawy - domowe techniki parzenia

Data: 26.01.2019 godz. 11:00

Prowadzący: Adam Laska

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 15
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Degustacja kaw z 5 różnych krajów:

- Brazylia

- Kolumbia

- Gwatemala

- Etiopia

- Kenia

oraz pokaz wypalania kawy



Kuchnia gruzińska

Data: 26.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek, z mieszanką serów

Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym

Pelamushi - deser winogronowy z orzechami



Kuchnia Indii

Data: 28.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka i Michał Czachowscy

Czas trwania:
Wolne miejsca: 9
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Biryani - to bardzo aromatyczna potrawa na bazie ryżu i mięsa pochodząca oryginalnie z Pakistanu. Sama w sobie stanowi pełne danie obiadowe, zazwyczaj podawane z raita (dodatek do : składa się z jogurtu, ogórków i przypraw).

2. Chhole - pyszna i pikantna potrawa z ciecierzycy pochodząca z Pendżabu

3. Suji ka halva - deser zrobiony z kaszki semolinowej i prażonych orzechów nerkowca oraz migdałów.

4. Mango lassi - słodki napój na bazie jogurtu oraz owoców mango



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 29.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

☆ Serniczki Hity

☆ Spaghetti a’la bolognese

☆ Sok “bomba beta-karotenu”



Kuchnia tajska basic

Data: 31.01.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Luty, 2019

Kuchnia włoska - proste dania

Data: 04.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dania główne:

1. Gnocchi alla sorrentina - czyli gnocchi ziemniaczane z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią

2. Gnocchi di castagne - czyli gnocchi kasztanowe z masełkiem i szałwią

3. Risotto alla milanese - czyli szafranowe jak przystało na każdym mediolańskim stole

4. Riostto ai porcini - czyli risotto z borowikami

Deser: Torta ricotta e limone - puszyte cytrynowe ciasto z ricotty



Kuchnia włoska - proste dania

Data: 05.02.2019 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Dania główne:

1. Gnocchi alla sorrentina - czyli gnocchi ziemniaczane z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią

2. Gnocchi di castagne - czyli gnocchi kasztanowe z masełkiem i szałwią

3. Risotto alla milanese - czyli szafranowe jak przystało na każdym mediolańskim stole

4.Riostto ai porcini - czyli risotto z borowikami

Deser: Torta ricotta e limone - puszyte cytrynowe ciasto z ricotty