Wrzesień, 2018

Tajlandia dla zaawansowanych

Data: 04.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 4
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

-gai hor toey- kurczak w liściach pandan

-aeb- ryba pieczona w liściach bananowca

-phad fried pa fai daeng szpinak wodny (morning glory) stir fry

-chomuang muang- kwieciste niebieskie pierożki nadziewane krewetkami i
kurczakiem

-deser- kao niaw kao muum- parowany czarny ryż kleisty



Tarty

Data: 06.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania:
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Quiche – tarta na słono
2. Tartaletki z krem patissiere z owocami sezonowymi
3. Tarta rustykalna – Galette



Zdrowe słodkie śniadania – warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 8-13 lat

Data: 12.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3 h
Wolne miejsca: 1
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Pudding chia z bananami i masłem orzechowym

Twarogowe placuszki podane z fit polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów

Pieczona owsianka marchewkowo-jabłkowa

Budyń jaglany z musem brzoskwiniowym



Kuchnia tajska basic

Data: 13.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Karolina Żmijewska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 10
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

pad thai- mięsna

zupa tom yum

zielona pasta curry

zielone curry z kurczakiem

deser- mango sticky rice



Małe Słodkie Wypieki

Data: 17.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Kokosowe mini serniczki

Trufle

Mini galette

Mus cynamonowy z kruszonką i karmelizowaną śliwką w mini pucharkach



Minimalistyczne obiady pełne zieleniny - vege

Data: 18.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Magdalena Cielenga-Wiaterek

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Podwójnie pomidorowy krem z soczewicą.

Makaron z pesto z natki pietruszki

Pęczotto z grzybami

Kasza jaglana z warzywami

Krem z dyni

Surówka z pietruszki korzeniowej

Surówka z marchewki ze słonecznikiem



Kuchnia gruzińska

Data: 19.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Badridżani – czyli gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową ze świeżym granatem

Chaczapuri - czyli słynny placek, z mieszanką serów

Chinkali czy też w orygnalnej wersji khinkali - pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek wypełnione aromatycznym farszem mięsnym

Pelamushi - deser winogronowy z orzechami



Kuchnia włoska (1)

Data: 20.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Zapiekane bakłażany - torinno de melanzane

2. Risotto con fungi - risotto grzybowe

3. Pasta fresca - spaghetti alio oli

4. Tiramisu



Akademia Piwa - Najlepsze Piwo Świata - część 2

Data: 21.09.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Michał Kopeć

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 2
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Boon Oude Geuze Black Label (Gueuze)

Harviestoun Ola Dubh 16/18 YO (Old Ale)

Schneider Weisse Tap X Mein Cuvée Barrique (Weizenbock)

Mikkeller 黑 Black (Imperial Stout)

Olimp Jopejskie (45°Blg, Traditional Ale)



Kolorowe warsztaty Indii – w j. angielskim

Data: 22.09.2018 godz. 11:00

Prowadzący: Jayati Deore

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

SAMOSA – to pyszna przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażona na głębokim oleju. Nadzienie stanowi mix ziemniaków, zielonego groszku, cebuli, zielonego chilli i przypraw.

BUTTER PARATHA – nadziewany chleb indyjski z mąki pełnoziarnistej, bardzo popularna potrawa w Pakistanie, India, Nepalu and Birmie. Ta potrawa jest spożywana na
śniadanie albo jako przekąska po południu. Zazwyczaj podawana z odrobiną masła.

ALOO MUTTER(znane pod nazwą aloo mattar lub aloo matar) to danie składa się z ziemniaków, groszku zielonego, a wszystko połączone jest pomidorowym pikantnym
sosem.

MANGO LASSI – to tradycyjny napój indyjski, podobny do naszego smothie.



Sushi

Data: 24.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Jakub Komar Antoniszak

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 200 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Edomae sushi

Makisushi

Chirashi sushi

Oshi sushi

Inari sushi

Temari sushi

Temaki



Kulinarne abecadło - warsztaty dla dzieci w wieku 5-7 lat

Data: 25.09.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 2,5 h
Wolne miejsca: 5
Cena: 80 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Babeczki mega czekoladowe

Bułeczki śniadaniowe indywidualnie “ubierane”

Bananowy milkshake



Akademia wina - Włochy

Data: 28.09.2018 godz. 19:00

Prowadzący: Małgorzata Lipowicz

Czas trwania:
Wolne miejsca: Brak wolnych miejsc
Cena: 90 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. TOR DELL ELMO PROSECCO SPUMANTE BRUT - białe, wytrawne, musujące - DOC Prosecco

2. CHIANTI SELVATO - czerwone, wytrawne - DOCG Chianti

3. PASSAIA GRAND TUSCAN - IGT TOSCANO - czerwone, wytrawne - (supertoscan)

4. MENHIR PRIMITIVO DI MANDURIA - czerwone, wytrawne - DOC Primitivo di Manduria

5. LUCA BOSIO BAROLO - czerwone, wytrawne - DOCG Barolo

6. BACARO GRILLO - białe, wytrawne - IGT Sycylia



Pazdziernik, 2018

Smaki dzieciństwa w nowoczesnej odsłonie - dla dorosłych

Data: 01.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Justyna Dragan

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 11
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

- migdałowe pampuchy na parze podane z solonym karmelem i płynną czekoladą

- cynamonowo-orzechowe krokiety na słodko z powidłami

- wybuchowy blok czekoladowy na bogato

- wstawiony kogel-mogel z brzoskwiniami

- aromatyczne zawijane cynamonki z palonym masłem



Kuchnia meksykańska

Data: 02.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 160 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

*Tortilla de trigo, tortilla de maiz z ktorych przygotujemy nachos a ktore mogą być podstawą do taco, burrito, quesadilla, fajitas itp.

*Oryginalna mieszanka przypraw wykorzystywana w kuchni meksykańskiej

*Salsas : guacamole tipico, pico de gallo, salsa roja

*Tacos de pescado – lekkie danie ze świeżą rybą w panierce (nauczymy się również filetować poprawnie rybę)

*Enchiladas rojas

*Banany podpalane z rumem i karmelem



Domowe pieczywo

Data: 06.10.2018 godz. 11:00

Prowadzący: Iwona Zeidler

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Chleb z samych ziaren (bez grama mąki)

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem drożdży

Chleb żytni na zakwasie z kaszą gryczaną i żurawiną

Bajgle

Pulled pork (szarpana wieprzowina)

Sałatka Colesław

Majonez

Śliwkowy sos BBQ

Sos serowy



Czekoladowe trio

Data: 08.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 12
Cena: 150 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Czekolada deserowa - Brownie

Czekolada mleczna - Trufle

Czekolada biała - Tarta z białą czekoladą i konfiturą pomarańczową



Domowe receptury bez chemii

Data: 09.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Agnieszka Jasińska

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 14
Cena: 170 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.domowy chleb z ziołami

2. podpłomyki

3. biały twaróg z czarnuszką

4. smalec wegański

5. majonez orzechowy

6. dżem z cebuli

7. mleko sojowe



Akademia herbaty - Yerba mate

Data: 17.10.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Rafał Przybylok

Czas trwania: 2h
Wolne miejsca: 12
Cena: 100 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

· Omówienie i demonstracja akcesoriów niezbędnych do picia mate, zaznaczenie różnic w różnychkrajach

· Omówienie rodzajów mate wraz z procesem produkcji oraz różnicami w smaku i działaniu, powiązanie rodzajów mate z krajami pijającymi mate

· Sposoby parzenia yerba mate, od tradycyjnych po nowoczesne, podkreślenie zwyczajów różnych krajów

· Inne pomysły i inspiracje



Makaroniki

Data: 23.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 6
Cena: 130 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Makaroniki malinowe

Makaroniki limonkowe z wkładką truskawkową

Makaroniki orzechowe z karmelem

Makaroniki waniliowe



Ravioli Tortelii & Co - czyli pasta, pasta i jeszcze raz pasta… tym razem nadziewana

Data: 24.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Stefano i Katarzyna

Czas trwania: 4 h
Wolne miejsca: 9
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

Przystawka: Pinzimonio czyli bukiet z warzyw z sosami vinegrette
Danie główne: Cappellacci con fave e pancetta czyli z bobem i boczkiem
Ravioli con cape sante czyli z muszlami św. Jakuba
Tortelli ricotta e spinaci - czyli z serkiem ricotta i szpinakiem
Deser: Fazzoletti con zucca e amaretti czyli chusteczki z dynią i migdałowymi ciasteczkami amaretti



Kuchnia francuska

Data: 25.10.2018 godz. 17:00

Prowadzący: Anna Kawa-Kułyk

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 7
Cena: 190 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1.Sauce vierge
2.Sauce beurre blanc w towarzystwie łososia
3.Sauce bisque
4.Sauce bernaise w towarzystwie steka wołowego
5.Vinaigrette à l’olive noire
6.Aioli w towarzystwie sałatki nicejskiej i grzanek
7.Sauce sabayone cafe canelle w towarzystwie gruszek w winnym syropie.



Tarty

Data: 29.10.2018 godz. 18:00

Prowadzący: Kamil Zdziebłowski

Czas trwania: 3-4 h
Wolne miejsca: 8
Cena: 140 zł   
Podczas warsztatów przygotujemy:

Rozwiń

1. Quiche – tarta na słono

2. Tartaletki z krem patissiere z owocami sezonowymi

3. Tarta rustykalna – Galette