Warsztaty kuchni indyjskiej z muzyką na żywo



Data: 17.05.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 12


Cena: 170 zł    cena zawiera →


Menu:

Dahl - zupa/sos z czerwonej soczewicy na ostro

Curry z cukinii - cukinia w pomidorach z przyprawami

Aloo palak - ziemniaki ze szpinakiem i imbirem

Ryż basmati na sypko

Salty lassi - napój z maślanki przyprawiony aromatycznymi przyprawami na słono

Ladoo - słodkie kulki mleczno kokosowe z kardamonem

Masala Chai - indyjska herbata z mlekiem i przyprawami


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Kuchnia i muzyka. Zapraszamy na niecodzienne połączenie.

Studio kulinarne będzie gościć niezwykłego muzyka z Indii Giridhar UDUPA, który razem z Michałem Czachorowskim dopełni muzyką naszą ucztę potraw indyjskich.

Kuchnia indyjska, podobnie jak i cała kultura indyjska należy do najstarszych na świecie. Przez wieki wypracowano bardzo aromatyczne dania oparte głownie na warzywach i nasionach. Ich tajemnicą dobrego smaku nie jest wykwintny sposób ich podawania lecz sposób przyprawiania i łączenia smaków. W kuchni indyjskiej na co dzień używają wiele różnego rodzaju przypraw, których odpowiednia kombinacja, podobnie jak dźwięki w muzyce powoduje rewelacyjny efekt końcowy. Podczas warsztatów przygotujemy jedne z najprostszych wegetariańskich dań, które pokażą ideę nadawania im smaku.

Skupimy się na północnoindyjskich potrawach takich jak dahl z soczewicy, curry z cukimii, aloo palak czyli szpinak z ziemniakami. Do tego pokażemy jak ugotować prawidłowo ryż basmati. Ostrość potraw schłodzimy zimnym napojem na bazie maślanki - lassi oraz zakończymy słodkimi ladoo.





Prowadzący:
Agnieszka i Michał Czachowscy

Michał - gitarzysta flamenco, kompozytor, architekt, publicysta, miłośnik kuchni indyjskiej. Jego przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się już w wieku 16 lat kiedy po przejściu na wegetarianizm zaczął sam sobie gotować nie mając wtedy do dyspozycji wielu przypraw. W 1998 roku wyjechał do Indii na kilka miesięcy i wrócił z uzależnieniem od pysznych snaków tamtejszej kuchni. Od tamtej pory Indie… więcej ►