Wakacyjne warsztaty dla dzieci - 7-13 lat



Data: 05.07.2021 godz. 8:30


Czas trwania: 3 h


Wolne miejsca: 5


Cena: 650 zł    cena zawiera →


Menu:

1/ śniadania- naleśniki i placuszki na słodko i wytrawnie

2/ smaczne przekąski na co dzień i do szkoły

3/ kuchnia amerykańska- zdrowe domowe burgery

4/ kuchnia włoska- tradycyjne pizze i makarony

5/ słodkości- zdrowe słodycze i ciasteczka na każdą okazję


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Zajęcia trwają tydzień 05-09.07.21 w godz. 8.30-11.30.

Zajęcia kulinarne w Przystanku 11 w Zabrzu to pyszna przyjemność. Dzieci zamienią się w prawdziwych kucharzy i pod okiem Agnieszki Jasińskiej - finalistki Hell`s Kitchen będą uczyć się wszystkiego o zdrowym żywieniu i poznają kuchnię całego świata!

Wszyscy, którzy lubią gotować, zdobędą nowe kulinarne umiejętności. Dopełnieniem gotowania będą smaczne degustacje i kulinarne ciekawostki z całego świata. Po tych warsztatach Mali Kucharze będą mogli przygotować najlepszy posiłek lub deser dla przyjaciół czy rodziny oraz poznają zasady savoir-vivre przy stole.

Każdy uczestnik otrzyma swoją własną drewnianą łyżkę Małego Kucharza i prawdziwą czapkę kucharską - budyniówkę. Potrawy będą przygotowywane ze zdrowych produktów z uwzględnieniem ewentualnych alergii uczestników. Zajęcia będą miały na celu również uświadomienie dzieciom, jak ważne jest jedzenie i dlaczego nie wolno go marnować.

Program zawiera wiedzę z zakresu:

  • kuchnie świata: włoska, amerykańska, śródziemnomorska
  • tajniki kuchenne: czym się różni dżem od powideł, a pieczenie od duszenia czy smażenia.
  • wakacyjne przysmaki: lody dla ochłody i orzeźwiające lemoniady
  • świat przypraw: curry, szafran czy kardamon- przyprawy stosowane w kuchniach całego świata
  • kulinarne tradycje i zwyczaje: w Polsce i na świecie
  • savoir-vivre przy stole: dobre maniery przy stole, prawidłowe nakrycie stołu, ułożenie sztućców i zastawy
  • nauka składania serwetek na różne okazje
  • zasady zdrowego odżywiania: menu dla wegetarian, bez cukru, odchudzające




Prowadzący:
Agnieszka Jasińska

Pasjonatka zdrowej i aromatycznej kuchni, która udowadnia, że warto podążać za marzeniami. Miłośniczka słodkości i deserów, która przedstawia oczywiste składniki w nowoczesnym i smacznym wydaniu. Bazuje na świeżych i sezonowych składnikach, bo uważa, że w nich jest to co w smaku jest najważniejsze. Uczestniczka zagranicznych kursów kulinarnych, gdzie pod czujnym okiem mistrzów kuchni szlifowała kunszt tradycyjnych zagranicznych… więcej ►