Ravioli Tortelii & Co - czyli pasta, pasta i jeszcze raz pasta… tym razem nadziewana



Data: 24.10.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 4 h


Wolne miejsca: 0


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

Przystawka: Pinzimonio czyli bukiet z warzyw z sosami vinegrette
Danie główne: Cappellacci con fave e pancetta czyli z bobem i boczkiem
Ravioli con cape sante czyli z muszlami św. Jakuba
Tortelli ricotta e spinaci - czyli z serkiem ricotta i szpinakiem
Deser: Fazzoletti con zucca e amaretti czyli chusteczki z dynią i migdałowymi ciasteczkami amaretti


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Odnaleźć się w dżungli włoskich nadziewanych makaronów to nie lada wyzwanie. Regionalnych wariantów nie brakuje a nawet w obrębie regionu, w odległości kilku kilometrów, ta sama nazwa wskazuje na różne produkty! W porównaniu do genezy włoskiego kryzysu ekonomicznego, możemy odkryć, jak poważny może być ten gastro-psychiatryczny.

Ravioli nazywane Tortelli, Agnolotti… Tortelli nazywane Cappelletti, Cappelletti nazywane Tortiglioni… o mamma mia! Oczywiście każda gosposia robi najlepiej, a każda włoska babcia zna najlepszą recepturę.

A my…? dobrze się zabawimy, jak zwykle plotkując o włoskich nawykach w kuchni, razem przygotujemy kilka potraw.





Prowadzący:
Stefano i Katarzyna

Od 26 lat tworzymy polsko-włoska rodzinę. Na stałe mieszkamy we Włoszech, układając nasze życie w pejzażowo-kulinarną kolorową układankę między włoskim przedalpiem gdzie posiadamy rodzinny dom, północnym Adriatykiem jako zapaleni żeglarze a Polską, skąd pochodzi Kasia.

Stefano, już jako młodziutki chłopiec pracował u mamy w pizzerii jako pizzaiolo. Na początku lat 2000, prowadziliśmy już razem restaurację i pizzerię w maleńkiej… więcej ►