Portugalia - degustacja win i warsztaty



Data: 27.11.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 11


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

Carne de porco a’ alentejana - mięso po alenteżańsku z małżami

Pastel de nata - babeczki z kremem budyniowym

wina ( 3 rodzaje) - lista w przygotowaniu


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Trochę pracy w kuchni, połączonej z testowaniem trzech win portugalskich z wyższej półki.

Zrobimy jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni portugalskiego regionu Alentejo - carne de porco a’ alentejana. Jest to niezwykłe połączenie wieprzowiny i małż w jednej potrawie. Jak pokazują statystyki, jest to (oprócz oczywiście ryb i owoców morza), jedno z najchętniej zamawianych przez polskich turystów dań w Portugalii. Dlaczegóż więc nie spróbować go zrobić samemu w swojej kuchni?

Na deser spróbujemy zmierzyć się z legendą portugalskich wypieków - pastel de nata, czyli babeczką z francuskiego ciasta ze skarmelizowanym kremem budyniowym.

Nasze spotkanie umili nam degustacja trzech portugalskich win, pochodzących z trzech różnych winnych regionów w tym kraju. Lista win w przygotowaniu.





Prowadzący:
Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - luzomania.pl, gdzie omawia najciekawsze informacje dotyczące Portugalii. Jeden z działów Luzomanii poświęcony jest kuchni, w której łączy to, co najlepsze z kuchni… więcej ►