Kuchnia włoska - lasagne i cannelloni



Data: 14.05.2019 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 3


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

Cannelloni ręcznie robione z ricottą i szpinakiem pod beszamelem

Lasagne ręcznie robione z sosem mięsnym pod beszamelem

La carbonara- czyli spaghetti z jajkiem i dojrzewającym policzkiem wieprzowym

Linguine al pesto genovese - czyli spaghetti z bazyliowym pesto ręcznie ucieranym

Panna cotta con culis di fragole - z sosem truskawkowym

Panna cotta al caffè - panna cotta kawowa


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Mówisz LASAGNE czy CANELLONI i myślisz o Italii pachnącej zapiekanym beszamelem. Rodzinny stół przygotowany do niedzielnego obiadu i niekończące się pogaduszki, wyjadanie sobie z talerzy, włoskie przekrzykiwanie się - jednym słowem - PRANZO ITALIANO czyli włoski obiad .

Słowo obiad jest używane tak powszechnie, że Włosi potrafią mówić o śniadaniu i o kolacji używając słowa “pranzo”. Co do lasagne (pasticcio – nazwa znana w płn Włoszech) to mamy nieskończoną ilość receptur, a każda włoska babcia, jest przekonana, że jej lasagne jest najlepsze.
Lasagne jest tak popularna na całym świecie, że powstała nawet o niej książka do jedzenia o której opowiemy wam podczas warsztatów.

Podczas warsztatów przyrządzimy także prawdziwą La carbonara, obowiązkowo bez śmietany, utrzemy razem pesto genovese, a na koniec deser…......





Prowadzący:
Stefano i Katarzyna

Od 26 lat tworzymy polsko-włoska rodzinę. Na stałe mieszkamy we Włoszech, układając nasze życie w pejzażowo-kulinarną kolorową układankę między włoskim przedalpiem gdzie posiadamy rodzinny dom, północnym Adriatykiem jako zapaleni żeglarze a Polską, skąd pochodzi Kasia.

Stefano, już jako młodziutki chłopiec pracował u mamy w pizzerii jako pizzaiolo. Na początku lat 2000, prowadziliśmy już razem restaurację i pizzerię w maleńkiej… więcej ►