Kuchnia włoska



Data: 07.10.2017 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 3


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

Przystawka
Bruschetta al pomodoro - czyli włoskie czosnkowe grzanki z pomidorkami daktylowymi i bazylią

Danie główne
Spaghetti aglio olio peperoncino - czyli spaghetti z czosnkiem, oliwą z oliwek e/v i peperoncino
Pasta al pomodoro e basilico - czyli makaron z sosem pomidorowym i bazylią z Parmigiano Reggiano DOP
Pasta alla puttanesca - czyli makaron z sosem pomidorowym, oliwkami, kaparami i anchois z Parmigiano Reggiano DOP
Amatriciana - czyli sos pomidorowy z dojrzewającym policzkiem wieprzowym i Pecorino Romano DOP
Pasta al ragu’ di anitra - czyli makaron z “białym” sosem z kaczki

Desery
Crema mascarpone al caffe’ con amaretti - czyli krem mascarpone na kawowych ciasteczkach amaretti
Lody czekoladowe z pomarańczową oliwą z oliwek


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Większość z nas wie, jak bardzo znana jest miłość włoskiego słonecznego narodu do wielowiekowej tradycji kulinarnej. W każdym z dwudziestu włoskich regionów, niemal każda gmina czy nawet mała wioska, ma własnych rzemieślników smaku, strażników i kustoszy starożytnych receptur, którzy skrzętnie dbają o autentyczną produkcję regionalnych specjałów opierających się jedynie na najwyższej jakości naturalnych składnikach. Właśnie dlatego, kuchnia włoska, jest jedną z najbardziej znanych, zdrowych i cenionych na świecie; to właśnie dbałość, wysoka jakość, zróżnicowanie wyrazistych smaków a także prostota przygotowanych dań. Za tak bardzo znanymi przysmakami jak spaghetti, burrata, parmigiano, pecorino czy wino, kryje się włoska, często starożytna receptura charakteryzująca się lekkością, smakiem, aromatem i wykwintnością.

Właśnie dlatego, chcielibyśmy przenieść do Polski odrobinę tego smakowego świata; od górskich pachnących i kolorowych pastwisk w Trydencie, po spaloną słońcem, wulkanem i falami Morza Śródziemnego, ziemię wyspy sycylijskiej.





Prowadzący:
Stefano i Katarzyna

Od 26 lat tworzymy polsko-włoska rodzinę. Na stałe mieszkamy we Włoszech, układając nasze życie w pejzażowo-kulinarną kolorową układankę między włoskim przedalpiem gdzie posiadamy rodzinny dom, północnym Adriatykiem jako zapaleni żeglarze a Polską, skąd pochodzi Kasia.

Stefano, już jako młodziutki chłopiec pracował u mamy w pizzerii jako pizzaiolo. Na początku lat 2000, prowadziliśmy już razem restaurację i pizzerię w maleńkiej uroczej… więcej ►