Kuchnia tajska - trzecia edycja (1)



Data: 27.07.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 12


Cena: 170 zł    cena zawiera →


Menu:

PHAT THI MAO GOONG THOD – szaszłyki z krewetek z ostrym sosem
PLA NEUNG KHING – ryba na parze z sosem imbirowym
KHAO PAD SAPPAROT- ananas nadziewany smażonym ryżem
LARB- ostra sałatka mięsna


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Kuchnia tajska w zależności od rejonu jest ogromnie zróżnicowana, jednak idea wszędzie taka sama - dobór składników. Kucharze pracują wedle chińskiej sztuki łączenia pięciu składników - słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Smak słodki uzyskuje się za pomocą owoców, mleka kokosowego lub cukru trzcinowego, a za słony smak odpowiadają sosy: sojowe i rybne, ostry to nieprzebrana ilość odmian chili, smak kwaśny uzyskuje się przy pomocy limonki, cytryny i tamaryndowca, za gorzki odpowiada ogórek i niedojrzały melon.





Prowadzący:
Karolina Żmijewska

Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.

więcej ►