Kuchnia portugalska



Data: 02.07.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 12


Cena: 150 zł    cena zawiera →


Menu:

Zielona zupa / Caldo verde

Potrawka z dorsza z ryżem / Arroz de bacalhau

Ciastka jezuitki / Jesuitas


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Czy można sobie jakoś poradzić, chcąc przygotować dwie typowe dla Portugalii potrawy, jeśli w Polsce nie dostaniemy niezbędnych do ich zrobienia składników? Potrzeba jest matką wynalazków a Polak, jak wiadomo – potrafi! Zrobimy więc zieloną zupę – caldo verde, z aromatyczną kiełbasą chouriço i jarmużem, który zastąpi kapustę galicyjską oraz danie z dorszem w postaci nieprzetworzonej, który zastąpi nam bacalhau. Tak po portugalsku nazywa się solony i suszony dorsz, który portugalscy podróżnicy zabierali w swoje dalekie podróże w nieznane. Bez niego trudno wyobrazić sobie portugalską kuchnię. My jednak będziemy musieli się zadowolić zwykłym dorszem, dlatego, że bacalhau w naszym kraju jest trudno osiągalne a jeśli już jest, to raczej mało przypomina ten prawdziwy, portugalski wyrób. Ciekawostką jest, że było ono znane również i w naszej części Europy pod nazwą „sztokfisz”. My przyrządzimy z niego jedną z wielu (jak twierdzą Portugalczycy, jedną z 365 możliwych) potraw – ryż z dorszem.





Prowadzący:
Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - luzomania.pl, gdzie omawia najciekawsze informacje dotyczące Portugalii. Jeden z działów Luzomanii poświęcony jest kuchni, w której łączy to, co najlepsze z kuchni… więcej ►