Kuchnia indyjska



Data: 01.10.2019 godz. 17:00


Czas trwania: 3 h


Wolne miejsca: 6


Cena: 180 zł    cena zawiera →


Menu:

1. Aloo Brinjal Curry - to bardzo aromatyczna potrawa na bazie bakłażanów i ziemniaków. Sama w sobie stanowi pełne danie obiadowe, zazwyczaj podawane z ryżem basmati.

2. Mutter Paneer - pyszna i pikantna potrawa z indyjskiego sera z zielonym groszkiem w pikantnym sosie na bazie imbiru, cebuli i czosnku.

3. Kheer - mleczny deser zrobiony z kaszki semolinowej i prażonych orzechów nerkowca i przypraw.

4. Lassi - napój na bazie maślanki oraz przypraw, idealnie kojąco działa po pikantnym posiłku


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Kuchnia indyjska, podobnie jak i cała kultura indyjska należy do najstarszych na świecie.

Przez wieki wypracowano bardzo aromatyczne dania oparte głownie na warzywach i nasionach. Ich tajemnicą dobrego smaku nie jest wykwintny sposób ich podawania lecz sposób przyprawiania i łączenia smaków. W kuchni indyjskiej na co dzień używają wiele różnego rodzaju przypraw, których odpowiednia kombinacja, podobnie jak dźwięki w muzyce powoduje rewelacyjny efekt końcowy.

Podczas warsztatów przygotujemy jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych wegetariańskich dań - Mutter Paneer. Mutter (groszek) paneer (indyjska forma twarogu) jest prawdopodobnie najczęściej zamawianym daniem wegetariańskim w północnoindyjskich restauracjach. Łagodny smak paneer i groszku pięknie komponują się z pysznym sosem pomidorowym! Mutter paneer to świetny dodatek do potraw wegetariańskich, ale także doskonałe danie wegetariańskie samo w sobie.
Poza tym zrobimy wspólnie curry na bazie bakłażanów, mleczny deser kheer a ostrość potraw schłodzimy zimnym napojem lassi.





Prowadzący:
Agnieszka i Michał Czachowscy

Michał - gitarzysta flamenco, kompozytor, architekt, publicysta, miłośnik kuchni indyjskiej. Jego przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się już w wieku 16 lat kiedy po przejściu na wegetarianizm zaczął sam sobie gotować nie mając wtedy do dyspozycji wielu przypraw. W 1998 roku wyjechał do Indii na kilka miesięcy i wrócił z uzależnieniem od pysznych snaków tamtejszej kuchni. Od tamtej pory Indie… więcej ►