Kuchnia Indii



Data: 28.01.2019 godz. 17:00


Czas trwania:


Wolne miejsca: 7


Cena: 170 zł    cena zawiera →


Menu:

1. Biryani - to bardzo aromatyczna potrawa na bazie ryżu i mięsa pochodząca oryginalnie z Pakistanu. Sama w sobie stanowi pełne danie obiadowe, zazwyczaj podawane z raita (dodatek do : składa się z jogurtu, ogórków i przypraw).

2. Chhole - pyszna i pikantna potrawa z ciecierzycy pochodząca z Pendżabu

3. Suji ka halva - deser zrobiony z kaszki semolinowej i prażonych orzechów nerkowca oraz migdałów.

4. Mango lassi - słodki napój na bazie jogurtu oraz owoców mango


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Kuchnia indyjska, podobnie jak i cała kultura indyjska należy do najstarszych na świecie. Przez wieki wypracowano bardzo aromatyczne dania oparte głownie na warzywach i nasionach. Ich tajemnicą dobrego smaku nie jest wykwintny sposób podawania lecz sposób przyprawiania i łączenia smaków. W kuchni indyjskiej na co dzień używają wiele różnego rodzaju przypraw, których odpowiednia kombinacja, podobnie jak dźwięki w muzyce powoduje rewelacyjny efekt końcowy.

Podczas warsztatów przygotujemy jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań - Biryani. W Indiach ta potrawa ma swoje restaturacje gdzie wyłącznie tylko ona jest przygotowana. Oprócz tego zrobimy jeszcze potrawę z ciecierzycy zwaną chhole.

Ostrość potraw schłodzimy zimnym napojem na bazie jogurtu - mango lassi oraz zakończymy słodkim suji ka halva.





Prowadzący:
Agnieszka i Michał Czachowscy

Michał - gitarzysta flamenco, kompozytor, architekt, publicysta, miłośnik kuchni indyjskiej. Jego przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się już w wieku 16 lat kiedy po przejściu na wegetarianizm zaczął sam sobie gotować nie mając wtedy do dyspozycji wielu przypraw. W 1998 roku wyjechał do Indii na kilka miesięcy i wrócił z uzależnieniem od pysznych snaków tamtejszej kuchni. Od tamtej pory Indie… więcej ►