Kuchnia Bliskiego Wschodu



Data: 06.03.2018 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 4


Cena: 170 zł    cena zawiera →


Menu:

Przystawki: -baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini oraz hummus - pasta z ciecierzycy, tahini i aromatycznych dodatków
Zupa: pistacjowa - intensywnie zielona zupa z prażonych pistacji
Danie główne: bastela z kurczakiem - rodzaj wytrawnego ciasta przyprawionego cynamonem, faszerowany kurczakiem i zapiekany
Deser: słodkie cygara z ciasta filo – podłużne cygara faszerowane orzechami i miodem


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Czym charakteryzuje się kuchnia Bliskiego Wschodu? To połączenie kuchni m in. takich krajów jak : Arabia Saudyjska, Egipt, Irak, Iran czy Izrael. Pełno w niej intensywnych zapachów przypraw, czy egzotycznych owoców. Mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie życia bez humusu– pasty z ciecierzycy i zmiksowanych ziaren sezamu. Kuchnia arabska to nieprzebrane ilości przypraw - kumin, kolendra, sumak i wszędobylski cynamon - z nich tworzy się niepowtarzalne mieszanki przyprawowe jak zatar czy baharat.





Prowadzący:
Karolina Żmijewska

Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.

więcej ►