Azjatyckie curry



Data: 22.06.2021 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4h


Wolne miejsca: 3


Cena: 230 zł    cena zawiera →


Menu:

Kængp̄hĕd Plāh̄mụk- curry z ośmiornicą podawany z ryżem czarnym kleistym

Kæng Bạw- curry z korzeniem lotosu podawany ryżem kleistym

Khua Kling- „suche” curry z wieprzowiną podawane z ryżem jaśminowym

Kaeng Matsaman- curry z wołowiną i batatami podawane z ryżem jaśminowym


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Tajskie curry to trzy elementy które je definiują: pasta, sposób gotowania/doprawiania i pozostałe dodatki. Chociaż te ostatnie niekoniecznie są głównym i wyróżniającym się elementem, z pewnością są wyraźnym aspektem curry, stąd najłatwiejszym sposobem na opisanie gotowego dania to z punktu widzenia kuchni tajskiej każdy z tych trzech elementów jest tak samo ważny i razem określają rodzaj curry.

Dania curry to niekwestionowani królowie kuchni tajskiej.

Na warsztacie przygotujemy curry w czterech odsłonach: curry z ośmiornicą i mlekiem kokosowym, curry Matsaman z południa Tajlandii, popularne “suche” curry oraz czerwone curry z chrupiącym lotosem.

Do każdego dania przygotujemy inny rodzaj ryżu: biały kleisty, jaśminowy oraz czarny kleisty. Omówimy sposoby jego gotowania, parowania i barwienia.





Prowadzący:
Karolina Żmijewska

Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.

więcej ►