ABC portugalskiej kuchni



Data: 18.09.2019 godz. 17:00


Czas trwania: 3-4 h


Wolne miejsca: 12


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

1. zupa alenteżańska (sopa alentejana)

Jedno z najprostszych a zarazem najbardziej wyrazistych dań w portugalskiej
kuchni. Woda, oliwa, czosnek, duuużo kolendry, kromka chleba i jajko w koszulce
(to dobra okazja do nauczenia się, jak je przyrządzać)

2. rybki z warzywnika (peixinhos da horta)

Fasolka szparagowa, cebula, brukselka, lub inne, twarde sezonowe warzywa
w tempurze, która to metoda przyrządzania warzyw przywieziona została do
Japonii w XVI w. przez Portugalczyków i wciąż jest popularna w Portugalii,
chociaż spopularyzowana została na całym świecie przez Japończyków.

3. ryba w grubej soli (peixe assado no sal grosso)

Mimo iż brzmi skomplikowanie, to jedno z najprostszych i
najbardziej zdrowych metod przyrządzania ryb. Wkłada się je do piekarnika
szczelnie opatulone grubą warstwą soli morskiej. Do niej proponujemy wykwintny
sos muślinowy, który Portugalczycy poznali za pośrednictwem Francji i gotowane
warzywa.

4. krem karmelowy (baba de camelo)

Krem karmelowy to pamiątka po Arabach zamieszkujących przez
kilkaset lat Półwysep Iberyjski. Portugalczycy jedzą go zazwyczaj posypany
prażonymi płatkami migdałowymi, my jednak proponujemy go Wam podany ze świeżymi
owocami, które doskonale równoważ słodycz karmelu.


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Portugalia to stosunkowo niewielki kraj, posiada jednak przebogatą tradycję kulinarną. Niewątpliwie składa się na nią fakt zamieszkiwania w przeszłości ziem dzisiejszego państwa portugalskiego przez różne nacje (Fenicjan, Greków, Celtów, Rzymian i Arabów), które zawsze pozostawiały po sobie ślad w postaci charakterystycznych dla swoich kuchni składników, lub przepisów. Dzisiejsza kuchnia tego kraju to także najlepsze na świecie ryby i owoce morza, najwyższej jakości oliwa oraz wino. Najlepsi szefowie kuchni na świecie, charakteryzując portugalską kuchnię, zawsze podkreślają jej prostotę oraz najwyższą jakość używanych w niej produktów.





Prowadzący:
Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - luzomania.pl, gdzie omawia najciekawsze informacje dotyczące Portugalii. Jeden z działów Luzomanii poświęcony jest kuchni, w której łączy to, co najlepsze z kuchni… więcej ►