1. zupa alenteżańska (sopa alentejana)
Jedno z najprostszych a zarazem najbardziej wyrazistych dań w portugalskiej kuchni. Woda, oliwa, czosnek, duuużo kolendry, kromka chleba i jajko w koszulce
(to dobra okazja do nauczenia się, jak je przyrządzać)
2. rybki z warzywnika (peixinhos da horta)
Fasolka szparagowa, cebula, brukselka, lub inne, twarde sezonowe warzywa w tempurze, która to metoda przyrządzania warzyw przywieziona została do
Japonii w XVI w. przez Portugalczyków i wciąż jest popularna w Portugalii, chociaż spopularyzowana została na całym świecie przez Japończyków.
3. mięso po alenteżańsku z małżami (Carne de Porco à Alentejana)
Mięso wieprzowe, podawane razem z małżami (kupuję zazwyczaj mrożone, w makro) plus frytki krojone w kostkę. Dla nas Polaków oryginalne ze względu na egzotyczne połączenie owoców morza z mięsem wieprzowym. Danie pochodzi z największego portugalskiego rejonu - Alentejo.
4. pastel de nata
Babeczki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym, który po upieczeniu karmelizuje się na wierzchu - to jest obecnie najbardziej popularny portugalski deser, nazwany przez korespondenta Los Angeles Timesa “Świętym Graalem portugalskich wypieków”.
INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.
Portugalia to stosunkowo niewielki kraj, posiada jednak przebogatą tradycję kulinarną. Niewątpliwie składa się na nią fakt zamieszkiwania w przeszłości ziem dzisiejszego państwa portugalskiego przez różne nacje (Fenicjan, Greków, Celtów, Rzymian i Arabów), które zawsze pozostawiały po sobie ślad w postaci charakterystycznych dla swoich kuchni składników, lub przepisów.
Dzisiejsza kuchnia tego kraju to także najlepsze na świecie ryby i owoce morza, najwyższej jakości oliwa oraz wino. Najlepsi szefowie kuchni na świecie, charakteryzując portugalską kuchnię, zawsze podkreślają jej prostotę oraz najwyższą jakość używanych w niej produktów.
Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - luzomania.pl, gdzie omawia najciekawsze informacje dotyczące Portugalii. Jeden z działów Luzomanii poświęcony jest kuchni, w której łączy to, co najlepsze z kuchni portugalskiej i naszej, kresowej,…