ABC portugalskiej kuchni



Data: 05.09.2017 godz. 17:00


Czas trwania:


Wolne miejsca: 1


Cena: 190 zł    cena zawiera →


Menu:

1. zupa alenteżańska (sopa alentejana)

Jedno z najprostszych a zarazem najbardziej wyrazistych dań w portugalskiej kuchni. Woda, oliwa, czosnek, duuużo kolendry, kromka chleba i jajko w koszulce
(to dobra okazja do nauczenia się, jak je przyrządzać)

2. rybki z warzywnika (peixinhos da horta)

Fasolka szparagowa, cebula, brukselka, lub inne, twarde sezonowe warzywa w tempurze, która to metoda przyrządzania warzyw przywieziona została do
Japonii w XVI w. przez Portugalczyków i wciąż jest popularna w Portugalii, chociaż spopularyzowana została na całym świecie przez Japończyków.

3. mięso po alenteżańsku z małżami (Carne de Porco à Alentejana)

Mięso wieprzowe, podawane razem z małżami (kupuję zazwyczaj mrożone, w makro) plus frytki krojone w kostkę. Dla nas Polaków oryginalne ze względu na egzotyczne połączenie owoców morza z mięsem wieprzowym. Danie pochodzi z największego portugalskiego rejonu - Alentejo.

4. pastel de nata

Babeczki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym, który po upieczeniu karmelizuje się na wierzchu - to jest obecnie najbardziej popularny portugalski deser, nazwany przez korespondenta Los Angeles Timesa “Świętym Graalem portugalskich wypieków”.


INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
Zapisy: kontakt@przystanek11.pl
Po wysłaniu zgłoszenia na powyższy adres mailowy nastąpi mailowe potwierdzenie uczestnictwa, w którym zostaną przesłane informacje o koniecznej wpłacie za udział.

Portugalia to stosunkowo niewielki kraj, posiada jednak przebogatą tradycję kulinarną. Niewątpliwie składa się na nią fakt zamieszkiwania w przeszłości ziem dzisiejszego państwa portugalskiego przez różne nacje (Fenicjan, Greków, Celtów, Rzymian i Arabów), które zawsze pozostawiały po sobie ślad w postaci charakterystycznych dla swoich kuchni składników, lub przepisów.

Dzisiejsza kuchnia tego kraju to także najlepsze na świecie ryby i owoce morza, najwyższej jakości oliwa oraz wino. Najlepsi szefowie kuchni na świecie, charakteryzując portugalską kuchnię, zawsze podkreślają jej prostotę oraz najwyższą jakość używanych w niej produktów.





Prowadzący:
Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map dwa przewodniki: Po Lizbonie i po całej Portugalii. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii - Luzomania, oraz drugi, dedykowany tematyce kulinarnej - andrasz-kulinarnie.blog.pl, gdzie łączy to, co najlepsze z portugalskiej i kresowej kuchni, na której został wychowany.

więcej ►