Sylwia Grodzka-Haba

Pasjocukierniczka. Przygodę z cukiernictwem zaczęła od przygotowania słodkości dla swojego dorastającego synka Szymona. Nieustanne rozwijanie pasji doprowadziło ją do udziału w pierwszej polskiej edycji programu BakeOff Ale Ciacho, gdzie przez 9 tygodni jej wypieki degustował i oceniał najlepszy cukiernik w kraju Krzysztof Ilnicki. Dotarcie aż do półfinału programu utwierdziło Sylwię w przekonaniu, że ciasta, desery i bezy będą już nieodłącznym elementem jej zawodowej przyszłości. I tak też się stało.

Swoje umiejętności Sylwia szlifowała pod czujnym okiem najlepszych w branży, m.in.:

- światowej sławy cukiernika Diego Lozano, wielokrotnie nagradzanego, dwukrotnego zwycięzcy „Brazilian Chocolate Master”, finalisty „World Chocolate Masters” w 2008 i w 2015;

- Michała Wiśniewskiego - jednego z najwybitniejszych cukierników na Pomorzu, szefa cukierni sopockiego hotelu Haffner

- Michała Iwaniuka - pastry chefa Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, laureata I edycji mistrzostw cukierniczych “Best Pastry Chef”, reprezentanta Polski w finale konkursu “World Chocolate Masters” 2018 w Paryżu.

Sylwia odbyła także staż w warszawskiej cukierni Deseo, uznanej w 2015 roku za najlepszą w kategorii deserów przez magazyn Warsaw Insider. A tajników nowatorskiego podejścia do wyboru produktów i komponowania deserów uczyła się na stażu u boku samego mistrza Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro, miejscu, którego przedstawiać nie trzeba.

Sylwia pracuje właśnie nad otwarciem autorskiej cukierni w stylu pastry boutique.

Prowadzi warsztaty: