Mateusz Kręcina

Szef kuchni, uczestnik piątej edycji Top Chef, #patochef, jeden z założycieli portalu prostowgastro.pl, sędzia zawodów kulinarnych i nauczyciel. Prowadzi warsztaty w całej Polsce ze znanymi kucharzami. Pracował przy projekcie „Akuna gotuj zdrowo”. Swoje kulinarne umiejętności rozwijał słuchając porad wielu spotkanych na swojej drodze znaczących osobistości świata kuchni. Do prawdziwej pasji kreatywnego gotowania zachęcał go Tomasz Łapiński.

Swoje doświadczenia zbierał w Polsce i za granicą. Dzięki temu zgłębił tajniki kuchni polskiej, francuskiej, śródziemnomorskiej, w szczególności włoskiej, aż wreszcie azjatyckiej. Wszystko to bardzo dobrze się komponuje, co wyraźnie widać w jego propozycjach typu fusion, gdzie ulubiona kuchnia japońska bardzo często stanowi wyraźny akcent w autorskich wariacjach i doskonale komponuje się z elementami kuchni śródziemnomorskiej.

Od zawsze, wielka fascynacja Mateusza Kręciny to wspólne gotowanie z gośćmi, czyli coraz bardziej popularny w Polsce „live cooking”. Taka formuła gotowania daje mu niezwykle cenne doznania, które budują wzajemne relacje szef kuchni — klient. To przede wszystkim ogromna radość dla obu stron. Mateusz po prostu kocha ludzi, a dzieląc się z nimi swoim talentem i serwując potrawy o wyjątkowym smaku, przez żołądek trafia też prosto w ich serca.

Prowadzi warsztaty: