Jagna Niedzielska

jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika „Bez resztek”. Prowadząca pierwszych w Polsce programów o tematyce niemarnowania żywności „Bez reszty. Kuchnia zero waste”, „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadząca „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +.

Jest uosobieniem symbiozy sztuki kreacji i pragmatyzmu. Chętnie uczy i wie, jak to robić by bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować. W kooperatywie z warszawskim studiem kulinarnym „Cook Up” organizuje biznesowe oraz zerowasteowe warsztaty, na których dzieli się wiedzą: jak planować zakupy, jak przechowywać, wykorzystywać produkty całościowo i minimalizować straty. Niespokojny duch polskiej sceny kulinarnej. Nastawiona na nieustanny rozwój pod okiem największych światowych autorytetów nurtu „No Waste”, między innymi, szefa kuchni Douglasa McMastera w pionierskiej restauracji „Silo” w angielskim Brighton czy Helskinskiej restauracji „Nolla” o tym samym profilu. Ta pragmatyczna wiedza, wynoszona z odbytych stażów, usprawnia działanie jej własnej restauracji oraz firmy cateringowej.

Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką – tworzy innowacyjny food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem „Architektura Kulinarna”, znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych. Uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii.

Osobiście także ceni niedoceniane: rozkompletowaną porcelanę oraz stare porcelanowe figurki, które niedbale rozstawia po swoim domu.

Prowadzi warsztaty: